Fondatorul Băncii Carpatica, Ilie Carabulea, cere de la Patria Bank peste 40 milioane lei

Fondatorul Băncii Carpatica, Ilie Carabulea, cere de la Patria Bank peste 40 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 aug 2017

Ilie Carabulea, cel care a condus Banca Comercială Carpatica, a dat în judecată banca rezultată din fuziunea instituției de credit pe care a fondat-o și Patria Bank. Reclamantul solicită suma de 40,66 milioane lei reprezentând echivalentul acțiunilor răscumpărate și dobânda penalizatoare aferentă sumei datorate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Patria Bank (PBK) a recepționat o ordonanță de plată formulată de Ilie Carabulea, fostul președinte al Băncii Comerciale Carpatica, prin care acesta solicită, în calitate de reclamant, obligarea instituției de credit la plata a 40,66 milioane lei (8,91 milioane lei), respectiv suma aferentă acțiunilor răscumpărate de societatea pârâtă, dobânda penalizatoare aferentă sumei datorate, egală cu rata de referință BNR majorată cu 4% începând cu data introducerii cererii și până la plata efectivă, precum și cheltuieli de judecată reprezentând taxa de timbru și onorar avocat.

Patria Bank însoțește informarea sa despre litigiu, publicată după închiderea ședinței de tranzacționare de azi de la Bursa de Valori, de o explicație potrivit căreia obligația de plată a sumelor de bani aferente acțiunilor care au făcut obiectul cererilor de retragere ca urmare a fuziunii băncii cu Banca Comercială Carpatica nu este încă scadentă. Patria Bank invocă faptul că obligația de răscumpărare este condiționată de îndeplinirea unor cerințe impuse de prevederile legale aplicabile între care sunt menționate implementarea fuziunii și aprobarea prealabilă din partea Băncii Naționale a României a operațiunii de răscumpărare.

După ce a preluat Banca Românească, OTP continuă tranzacțiile în regiune: ungurii cumpără acum Banca Vojvodjanska din Serbia, cu 125 milioane euro CITEȘTE ȘI După ce a preluat Banca Românească, OTP continuă tranzacțiile în regiune: ungurii cumpără acum Banca Vojvodjanska din Serbia, cu 125 milioane euro

Argumentul invocat acum de Patria Bank a stârnit nemulțumiri și în Adunarea Generală a Acționarilor din primăvara anului trecut, foarte vocal fiind un investitor italian deținător al unui pachet mai consistent de acțiuni ale Băncii Comerciale Carpatica.

Patria Bank menționează că recunoaște existența unor obligații de plată pentru acționarii minoritari și acestea sunt prinse și în situațiile financiare ale Băncii Comerciale Carpatica aferenteexercițiului financiar încheiat la 31 decembrie 2016.

Fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica s-a realizat anul trecut, într-un răstimp în care Ilie Carabulea trecea și printr-un proces penal în care a primit la sfârșitul lunii iunie a acestui an o condamnare definitivă de 5 ani de închisoare în dosarul care implica activitatea unei alte societăți a sale, Carpatica Asig.

Noua entitate rezultată din fuziune se numește Patria Bank, dar a păstrat statutul de emitent listat la Bursa de Valori București al Băncii Comerciale Carpatica. Instituția de credit are la prețul de închidere de astăzi de 0,1050 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 395,05 milioane lei (86,56 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
ilie carabulea
banca comerciala carpatica
bvb
bursa
bnr
oferta de retragere