Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale. În martie a luat 3 miliarde de euro, o sumă record

Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale. În martie a luat 3 miliarde de euro, o sumă record
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 iul 2019

Guvernul a ieșit marți să se împrumute din nou prin vânzarea de eurobonduri pe piețele internaționale, în contextul în care la cea mai recentă acțiune de acest fel, din luna martie, a împrumutat 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe extern a României. Cel mai probabil, Guvernul va împrumuta acum o sumă mai redusă și va încerca să profite de condițiile bune de pe piețele externe și de interesul foarte ridicat în ultima perioadă al investitorilor străini pentru titlurile de stat emise de guvernul român. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an este de 4,5 miliarde euro, dar Guvernul ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor a ieșit cu o emisiune nouă pe 12 ani și a redeschis și o emisiune pe 30 de ani, cu scadența în 2049, lansată la ieșirea din luna martie. Emisiunea pe 30 de ani în euro a fost o premieră la momentul respectiv.

Aranjorii emisiunii sunt BNP, ING Bank, Citi, Erste Bank și UniCredit, potrivit Bloomberg.

Guvernul vrea să împrumute pentru întreg anul, din surse interne și externe, 72 de miliarde (circa 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar.

De pe piața externă, în principal prin emisiuni de eurobonduri, Executivul vrea să ia pentru anul 2019 suma de 4,25 miliarde de euro, din care 3 miliarde a împrumutat deja în luna martie. În funcție de condițiile de pe piețele externe, România ar putea alege să prefinanțeze încă de anul acesta și din necesarul de împrumut de anul următor.

Record la împrumuturi în iunie. Guvernul a semnat pentru 7 miliarde de lei, în contextul unui interes foarte ridicat al investitorilor străini CITEȘTE ȘI Record la împrumuturi în iunie. Guvernul a semnat pentru 7 miliarde de lei, în contextul unui interes foarte ridicat al investitorilor străini

România a împrumutat la finele lunii martie 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor CITEȘTE ȘI Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor

A fost pentru prima dată când România s-a împrumutat pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari.

Aranjorii emisiunii au fost în martie Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan și Societe Generale.

Guvernul avea nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce obținuse de la băncile din România în primele luni ale anului mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar.

Programul Tezaur: Titluri de stat pentru populație la dobânzi între 3,5% și 5% pe an, începând de astăzi CITEȘTE ȘI Programul Tezaur: Titluri de stat pentru populație la dobânzi între 3,5% și 5% pe an, începând de astăzi

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).

Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie. În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
banci
eurobonduri
imprumut
guvern