IMM Invest. 328 de credite acordate, peste 59.000 de cereri înregistrate. Sergiu Oprescu, ARB: Am primit cereri într-o săptămână cât primeam înainte în peste 6 luni

IMM Invest. 328 de credite acordate, peste 59.000 de cereri înregistrate. Sergiu Oprescu, ARB: Am primit cereri într-o săptămână cât primeam înainte în peste 6 luni

Florin Cîțu și Sergiu Oprescu

scris 22 mai 2020

Băncile au aprobat 328 de credit prin programul IMM Invest până vineri la prânz, în condițiile în care au primit peste 53.000 de dosare. Sergiu Oprescu, președintele consiliului director al Asociației Române a Băncilor, spune că programul este abia la început și că băncile au primit într-un interval de o săptămână cât primeau înainte pe o jumătate de an.

IMM Invest începe să capete cifre mai consistente pe partea de aprobarea a dosarelor, după ce în urmă cu o săptămână erau sub 20 de împrumuturi aprobate, ceea ce a atras critici asupra Guvernului PNL din PSD, dar și a unor antreprenori.

“Programul este un succes din punctul nostru de vedere”, spune ministrul Finanțelor Florin Cîțu, după o întâlnire cu directorii executivi ai băncilor din România. Cîțu susținea săptămâna trecută, când erau doar 18 dosare aprobate, că o singură bancă are deja 1.000 de cereri aprobate.

Numărul de cereri aprobate a ajuns la 328 de la 261 joi. Numărul de cereri totale este de 59.399, din care numărul de cereri transmis la bănci este de 53.094. Au fost respinse deja 2.265 de dosare de către bănci, în creștere cu circa 500 față de joi. Datele sunt colectate printr-un script realizat de Agile Flex Ageny de pe site-ul IMM Invest.

Ministrul Cîțu spune că scopul întâlnirii cu bancherii a fost să facă procedura de acordare a împrumuturilor mai simplă.

Sergiu Oprescu, președintele consiliului director al ARB și președintele executiv al Alpha Bank România, spune că IMM Invest este încă într-o fază incipientă și că cifrele care apar în acest moment sunt doar cele de început. Totodată, băncile au trebuit să facă față unui val de solicitări de la potențialii clienți.

„Probabil că ceea ce am primit acum într-o săptămână și ceva este ceea ce primeam înainte într-un interval de timp de peste 6 luni de zile din punct de vedere al solicitărilor de la societățile mici și mijlocii. Ca atare, sistemul bancar s-a organizat să aibă procese automatizate astfel încât să dea cât mai rapid răspunsurile așteptate de clienți”, spune Oprescu.

Situația IMM Invest. Sursa date: https://github.com/AgileFlexAgency/IMMInvestRPA, calcule Profit.ro

Situația IMM Invest. Sursa date: https://github.com/AgileFlexAgency/IMMInvestRPA, calcule Profit.ro

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei și a fost dublat recent de Parlament la 30 de miliarde de lei – modificarea nu este încă în vigoare -. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie.

Ministrul Finanțelor a mai anunțat și că 152.000 de clienți au amânat ratele pentru credite de 3,3 miliarde de lei pe o perioadă de până la 9 luni prin OUG 37/2020.

“O mare parte din programele pe care le vom implementa depind de sistemul bancar și de sănătatea acestuia”, spune Cîțu.

Guvernul mai intenționează să ofere o schemă de garanții de stat și pentru companiile mai mari, cu o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro.

Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care aula nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
program imm invest
credite acordate
florin citu
sergiu oprescu