Împrumuturile statului au ajuns deja la 90 de miliarde de lei anul acesta, după încă 18,2 miliarde de lei în iulie, sumă care include împrumutul extern de 3,3 miliarde de dolari

Împrumuturile statului au ajuns deja la 90 de miliarde de lei anul acesta, după încă 18,2 miliarde de lei în iulie, sumă care include împrumutul extern de 3,3 miliarde de dolari
scris 28 iul 2020

Guvernul a împrumutat în primele șapte luni ale anului 90 de miliarde de lei (18,5 miliarde euro), după ce în iulie a mai adăugat finanțări de 18,2 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Autoritățile au împrumutat până acum 44,5 miliarde de lei de pe piața externă (3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și 3,3 miliarde de dolari în iulie), acestea două din urmă stabilind și recorduri, respectiv 45,6 miliarde de lei de pe piața internă, cu un record lunar de 9,1 miliarde de lei luați de pe piața internă, în lei, în iunie. Ritmul împrumuturilor s-ar putea tempera în următoarele cinci luni, în funcție și de evoluția veniturilor, în contextul în care statul a anunțat că nu mai are în plan alte ieșiri pe piața externă pentru anul în curs.

Statul are nevoie de bani, deoarece deficitul este estimat la un nivel foarte ridicat, iar incertitudinile privind evoluția epidemiei de coronavirus afectează economia și încasările la buget. Faptul că statul a împrumutat deja, prin ieșiri externe în momenete favorabile, o mare parte din suma pe care o are planificată pentru întreg anul este un aspect pozitiv, întrucât oferă Finanțelor flexibilitate pe final de an, inclusiv în contextul unor facilități acordate firmelor, cum este amânarea la plată a datoriilor la ANAF, fără ca acestea să fie considerate restanțe sau să genereze dobânzi și penalități.

Pentru întreg anul 2020, suma totală a împrumuturilor planificate de guvern se situează la 120 miliarde lei, din care circa 72,5 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar (de 6,7% din PIB). Estimarea de deficit bugetar este, însă, considerată prea optimistă de mulți economiști. Datoria pentru acoperirea deficitului este datorie nouă care se adaugă anual la soldul datoriei statului. La această sumă se adaugă în acest an împrumuturi de 47,4 miliarde lei, bani necesari pentru plata datoriilor mai vechi care ajung în acest an la scadență, proces numit rostogolirea datoriei vechi.

Câte carduri au fost emise în România CITEȘTE ȘI Câte carduri au fost emise în România

Record în iulie

În iulie, îmrumuturile au totalizat 18,21 miliarde de lei, dar fără să luăm în considerare eventualele sume atrase de la populație. Finanțele au relansat programele Tezaur și Fidelis, prin care vând titluri de stat populației, dar nu au anunțat, încă, date.

Din cele 18,21 miliarde de lei, 3,3 miliarde de dolari (13,61 miliarde lei) au provenit de pe piața externă, printr-o ieșire la început de iulie prin care Guvernul a stabilit un nou record în materie de împrumut în dolari.

De pe piața internă, statul a împrumutat de la bănci și investitori 4,6 miliarde de lei, ușor sub ținta de 4,74 miliarde de lei prevăzută în programul orientativ de emisiuni de titluri de stat pentru iulie.

Din cele nouă licitații din iulie, Finanțele au avut probleme la trei, sumele luate fiind sub cele anunțate, în timp ce la altele două sumele au depășit ținta anunțată indicativ.

Trebuie precizat că Ministerul Finanțelor are o rezervă financiară substanțială, ca urmare a împrumuturilor agresive din prima parte a anului, deci și tendința de a viza dobânzi mai mici. De asemenea, perioada verii este de obicei mai liniștită din acest punct de vedere.

Recomandare cu mari șanse de aplicare: băncile, dar și companiile de asigurări, fondurile de investiții să nu mai distribuie dividende cel puțin până la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Recomandare cu mari șanse de aplicare: băncile, dar și companiile de asigurări, fondurile de investiții să nu mai distribuie dividende cel puțin până la 1 ianuarie

Record în iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei. Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar rar, precum și în valută de pe piața externă de câteva ori pe an.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei, acesta din urmă doborât din nou acum, în iunie. Suma extrem de mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a atras destul de puțin în martie și aprilie, în timp ce are cheltuieli mari, inclusiv pentru combaterea impactului economic al măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, iar veniturile, din același motiv, nu sunt la nivelul prognozat anterior.

Costurile la care s-a împrumutat pe piața internă Ministerul Finanțelor au fost în luna mai sub cele din luna aprilie, dar încă peste dobânzile pe care le obținea anterior instituirii stării de urgență.

Recent, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Pentru luna mai, Ministerul Finanțelor anunțase, de la finele lunii aprilie, un calendar orientativ de împrumuturi totalizând 4,5 miliarde de lei pentru piața internă. Suma împrumutată, de 7,6 miliarde de lei, a trecut cu mult peste, în contextul în care cererea a fost ridicată, iar statul a luat la fiecare licitație mai mult față de cât anunțase.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Cu împrumutul prin eurobonduri din mai, totalul luat de pe piețele externe în acest an la 6,3 miliarde de euro, ușor peste 30 de miliarde de euro.

INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditarea a revenit pe creștere în iunie

Recorduri anterioare

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit în mai 2020.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record la momentul respectiv pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de cea din iunie anul trecut. Și acest record a fost bătut în luna mai, iar ulterior și în iunie.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul stabilise un nou record pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie 20,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă. Totalul pentru luna mai, de 23,6 miliarde de lei stabilește un nou maxim la această categorie.

ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul “Noua Casă”, ultima variantă: credit maxim de 140.000 de euro și avans de 15% pentru locuințele noi
Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
iulie 18,21 miliarde
lei
4,6 miliarde
lei
- * 13,61 miliarde lei
(3,3 miliarde dolari)
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 16 miliarde lei
(3,3 miliarde euro)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 89,54
miliarde lei
44,87
miliarde lei
720
​milioane lei
- 43,95 miliarde lei
(6,3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
*Ministerul Finanțelor a reluat în iulie împrumuturile de la populație, dar nu a comunicat incă date
**cu roșu recordurile, totalul lunar, record lunar pentru piața internă, record ieșire pe extern în euro și record ieșire pe extern în dolari

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor