Împrumuturile statului pentru primele 11 luni au ajuns aproape de pragul de 30 de miliarde de euro. Decembrie a început cu alte 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană

Împrumuturile statului pentru primele 11 luni au ajuns aproape de pragul de 30 de miliarde de euro. Decembrie a început cu alte 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană
scris 7 dec 2020

Împrumuturile Guvernului prin vânzarea de obligațiuni au ajuns la 138,4 miliarde de lei după primele 11 luni ale anului, totalul sporind în noiembrie cu 20 de miliarde de lei, din care 7,86 miliarde de lei emisiuni de titluri pe piața internă și 2,5 miliarde euro (12,18 miliarde lei) dintr-o emisiune de eurobonduri pe piața externă. Dacă adăugăm alte 4,6 miliarde de lei împrumuturi ale Guvernului de la instituții financiare internaționale, totalul urcă la 143 miliarde lei (29,3 miliarde euro). Pentru decembrie, totalul împrumuturilor va fi în continuare unul ridicat, în contextul în care statul și-a acoperit necesarul pentru anul în curs și a trecut la prefinanțarea nevoilor de împrumut de anul următor.

Decembrie a debutat cu un anunț așteptat din partea Comisiei Europene, anume că România primește, ca împrumut pe 15 ani, 3 miliarde de euro în cadrul programului SURE. Anunțul CE a fost făcut pe data de 1 Decembrie. De asemenea, Finanțele au derulat o emisiune de titluri de stat listate la bursă, prin programul Fidelis, destinat populației, și vor continua și atragerea de fonduri pe piața internă de la bănci și alți investitori.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru acest an este de 143,6 miliarde de lei, în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în anul 2020 este de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Anterior rectificării bugetare din noiembrie, deficitul bugetar era planificat la 91 miliarde de lei.

În urma noii rectificări bugetare, deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale. Pentru anul următor, ministrul Finanțelor a declarat că deficitul s-ar putea situa la 7% din PIB.

EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta a ales Eximbank pentru un credit pe termen lung de 200 milioane de lei, o premieră pentru companie

Împrumuturile de circa 4,6 miliarde de lei, valoare valabilă la finele lunii septembrie, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor, sunt acordate de instituții financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și au, de obicei, dobânzi mult mai bune comparativ cu ce poate împrumuta România de pe piața financiară. De asemenea, împrumutul prin intermediul SURE ar urma să aibă o dobândă avantajoasă, la nivelul la care s-a împrumutat Comisia.

Guvernul a bătut cam toate recordurile la împrumuturi în acest an. Printre acestea amintim suma împrumutată la o singură ieșire pe extern în euro, precum și cea în dolari, suma împrumutată în total într-o lună (intern și extern), suma împrumutată într-o lună în lei de pe piața internă de obligațiuni, suma împrumutată în valută de pe piața internă printr-o emisiune de obligatiuni, împrumuturi de la populație, precum și totalul împrumuturilor în valută prin emisiuni de obligațiuni, unde ocupăm un loc de frunte printre economiile emergente.

Un aspect important pentru capacitatea de finanțare a statului este menținerea ratingului suveran al țării de către agenția de evaluare financiară Moody's. Moody's nu a luat o decizie la revizuirea periodică a ratingului de țară al României, stabilită în calendarul agenției pe data de 23 octombrie, iar calificativul suveran al țării a rămas astfel în categoria recomandată investitorilor, unde se află pe ultima treaptă. Lipsa unei decizii din partea Moody's, deși anticipată de analiști, vine în contextul în care situația economică dificilă determinată de pandemia de coronavirus și presiunea pe buget, agravată de cheltuieli nerealiste promovate de Parlament, au determinat în ultimul an toate cele trei mari agenții de rating să înrăutățească perspectiva calificativului României de la stabilă la negativă.

Ulterior, atât Fitch, cât și S&P au decis să mențină ratingul României.

FOTO În Piața San Marco din Veneția a fost amplasat un brad de Crăciun... digital CITEȘTE ȘI FOTO În Piața San Marco din Veneția a fost amplasat un brad de Crăciun... digital

O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar fi determinat, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile foarte mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.

Împrumuturile din noiembrie. O nouă ieșire pe extern

Pentru noiembrie, Finanțele au anunțat orientativ un plan de împrumuturi de 5,06 miliarde lei de pe piața internă, similar cu octombrie. Suma a fost, însă, depășită și în noiembrie. Din calendar sunt respectate întotdeauna datele stabilite pentru licitație, însă sumele atrase sunt de multe ori diferite față de cele anunțate ca intenție, rezultatul depinzând de condițiile din piață.

Suma atrasă de la bănci prin emisiuni de obligațiuni în lei a fost de 7,86 miliarde lei.

Totalul a urcat, însă, la circa 20 de miliarde de lei, ca urmare a unei ieșiri pe piețele externe. România a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri, aceasta fiind a patra ieșire din acest an după valută pe piețele externe. Guvernul a împrumutat 1 miliard de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 9 ani (cu scadență în februarie 2029) și 1,5 miliarde euro cu eurobonduri pe 20 de ani (scadente în februarie 2040), cererea din partea investitorilor fiind una ridicată, de 12 miliarde de euro în total.

Suma atrasă în luna noiembrie ar fi putut fi chiar mai mare, însă o emisiune surpriză de 500 de milioane de euro a statului pe piața internă a eșuat. Deși au existat subscrieri de 1,18 miliarde de euro, cu mult peste ce propunea statul, Ministerul Finanțelor a fost nemulțumit de dobânzile cerute de bănci și a respins toate ofertele. Astfel de licitații pe piața internă au loc la solicitarea băncilor, în momentele în care dispun de sume mari în valută, iar situația în care statul a refuzat toate ofertele presupune o eroare în coordonarea dintre bănci și Finanțe.

În octombrie, tot de pe piața internă, Guvernul a împrumutat prin obligațiuni vândute băncilor suma de 1,65 miliarde euro, un nou record.

FOTO Elvețienii de la Clariant fac progrese cu fabrica de bioetanol din Craiova, în pofida pandemiei CITEȘTE ȘI FOTO Elvețienii de la Clariant fac progrese cu fabrica de bioetanol din Craiova, în pofida pandemiei

La final de octombrie, Guvernul a împrumutat 1,65 miliarde de euro de pe piața internă, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum de pe piața internă la o licitație de obligațiuni în valută. Intenția Ministerului Finanțelor a fost să împrumute 700 de milioane de euro, însă, în contextul în care cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, suma împrumutată în final a fost mai ridicată.

3,38 miliarde de lei de la populație

Tezaur

Românii au investit în prima emisiune Tezaur din anul 2020 lansată de Ministerul Finanțelor Publice peste 700 de milioane de lei în titluri de stat cu scadența de 1, 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%. Aproape 17.000 de români au investit în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat, dedicată populației, suma de 702.812.743 lei, din care 629.143.341 lei prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și 73.669.402 lei prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română. 

Fondurile aferente emisiunii lansate la începutul lunii iulie au fost decontate în data de 3 august 2020. Titlurile de stat lansate începând cu data de 1 iulie 2020 sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Până la finele anului trecut, TEZAUR se derula lunar.

Fidelis

Populația a subscris în perioada 15 iulie - 7 august titluri de stat Fidelis, în lei și valută, în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă până acum prin acest program. Emisiunea pentru populație în euro este o premieră. Titlurile de stat sunt tranzacționate la BVB începând de joi, 13 august.

Programul Fidelis este diferit de programul Tezaur, prin care statul se împrumută lunar de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin intermediul Trezoreriei și Poștei. Titlurile din Tezaur nu sunt listate la bursă.

GALERIE FOTO Ceremonie sub 30 de minute de 1 Decembrie. Coroană și mesaj pentru victimele pandemiei. Cordon de jandarmi forțat CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Ceremonie sub 30 de minute de 1 Decembrie. Coroană și mesaj pentru victimele pandemiei. Cordon de jandarmi forțat

Astfel, Ministerul Finanțelor a atras 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului FIDELIS, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august. Titlurile de stat urmează a fi listate pe piața reglementată administrată de BVB.

Împrumuturile de la populație au continuat și în lunile august și septembrie, prin programul Tezaur, iar în luna octombrie (adică cu subscrierile din iulie, august și septembrie), potrivit informațiilor Profit.ro, totalul sumei împrumutate de la populație a ajuns la 3,3 miliarde de lei.

În prezent se află în derulare o nouă emisiune Fidelis. Obligațiunile Fidelis au acumulat în sistemul pieței peste 13.600 de ordine. Peste jumătate de subscrieri au fost pentru titlurile denominate în euro, iar volumul agregat al participării depășește nivelul mediu al unei tranșe de la Fondul Monetar Internațional de la sfârșitul anilor ’90, când România avea încă dificultăți de a ieși să obțină finanțare din piețele private.

Record la împrumuturi în iulie

În iulie, îmrumuturile au totalizat 18,21 miliarde de lei, dar fără să luăm în considerare eventualele sume atrase de la populație. Finanțele au relansat programele Tezaur și Fidelis, prin care vând titluri de stat populației.

Din cele 18,21 miliarde de lei, 3,3 miliarde de dolari (13,61 miliarde lei) au provenit de pe piața externă, printr-o ieșire la început de iulie prin care Guvernul a stabilit un nou record în materie de împrumut în dolari.

De pe piața internă, statul a împrumutat de la bănci și investitori 4,6 miliarde de lei, ușor sub ținta de 4,74 miliarde de lei prevăzută în programul orientativ de emisiuni de titluri de stat pentru iulie.

Record în iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați de la bănci și investitori prin emisiuni de titluri în lei pe piața internă. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei.

VIDEO & FOTO Porsche Taycan, primul Porsche electric, record mondial pentru cel mai lung drift CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Porsche Taycan, primul Porsche electric, record mondial pentru cel mai lung drift

Precedentul record pentru suma atrasă într-o lună în lei de pe piața internă fusese stabilit în luna mai, la 7,6 miliarde lei. Statul se mai împrumută de pe piața internă și în valută, dar rar, precum și în valută de pe piața externă de câteva ori pe an.

Recorduri și în luna mai

În luna mai, Ministerul Finanțelor a împrumutat 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro), sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro. De altfel, Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, și la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei, acesta din urmă doborât din nou, în iunie.

În luna mai, guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, la dobânzi destul de ridicate comparativ cu o ieșire pe extern similară din luna ianuarie, în contextul în care impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale a afectat în ultimele luni și piețele financiare. Ministerul Finanțelor a ieșit să se împrumute cu două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani. Cererea din partea investitorilor a fost foarte ridicată, de 13 miliarde de euro, inclusiv din cauza dobânzilor mari oferite.

Finanțele au întâmpinat unele dificultăți în a se împrumuta la mijlocul lunii martie, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori o mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri având ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Situația împrumuturilor

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
noiembrie 20,04 miliarde lei 7,86 miliarde lei -

-

(în noiembrie au avut loc emisiuni Fidelis și Tezaur, dar rezultatele oficiale nu au fost comunicate încă)

2,5 miliarde euro
(12,18 miliarde lei)
octombrie 14,2 miliarde lei 6,2 miliarde lei 1,65 miliarde euro
(8 miliarde lei)
**** -
septembrie 6,2 miliarde lei 6,2 miliarde lei - *** -
august 7,74
miliarde
lei
2,6
miliarde lei
495,1 milioane euro
(2,4 miliarde lei)
2,74 miliarde lei:                           
- prin TEZAUR 702,8 milioane lei  
- prin FIDELIS 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro
-
iulie 18,21 miliarde
lei
4,6 miliarde
lei
- * 3,3 miliarde dolari
(13,61 miliarde lei)
iunie 9,1 miliarde
lei
9,1 miliarde
lei
- - -
mai 23,6
miliarde lei
7,6
miliarde lei
- - 3,3 miliarde euro
(16 miliarde lei)
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 3 miliarde euro
(14,34 miliarde lei)
Total 138,36
miliarde lei
67,73
miliarde lei
11,12
​miliarde
lei
3,38 miliarde
lei****
56,13 miliarde lei

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
*Ministerul Finanțelor a reluat în iulie împrumuturile de la populație prin TEZAUR, dar a închis emisiunea și a comunicat datele în august
**cu roșu recordurile, totalul lunar, record lunar pentru piața internă, record ieșire pe extern în euro și record ieșire pe extern în dolari
***Programul Tezaur a continuat. Ministerul nu a comunicat date
****Potrivit informațiilor Profit.ro, în octombrie totalul împrumuturilor de la populație a ajuns la 3,38 miliarde lei. O situație lunară nu este disponibilă

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor