INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Finanțelor anunță: România va primi 3,9 miliarde de euro de la UE în noiembrie sau decembrie, prima tranșă din PNRR

INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Finanțelor anunță: România va primi 3,9 miliarde de euro de la UE în noiembrie sau decembrie, prima tranșă din PNRR
scris 24 sep 2021

România va primi o sumă de circa 3,9 miliarde de euro de la Comisia Europeană în noiembrie sau decembrie, suma fiind aferentă primei tranșe a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, într-un interviu pentru PROFIT NEWS. În cele 3,9 miliarde sunt incluse granturi, dar și împrumuturi. Banii vor fi destinați finanțării de proiecte incluse în PNRR, în funcție de stadiul de pregătire al acestora. Profit.ro a anunțat anterior, citând un document al Ministerului Finanțelor, că România va avea costuri cu dobânzile mai mici cu aproximativ 4 miliarde de euro luând banii din PNRR decât dacă s-ar împrumuta prin forțe proprii de pe piețele externe, unde plătește dobânzi mult mai mari față de Comisia Europeană.

Interviu realizat de Alina Manolache

"În prima jumătate a lunii octombrie vom avea PNRR și în ECOFIN, iar în funcție de data ECOFIN vom vedea când intră avansurile, pentru că este prevăzut un avans din granturi și unul din împrumuturi. În principiu da (va fi anul acesta, n.r.), va intra în noiembrie-decembrie. Vor fi vreo 3,9 miliarde de euro, împrumuturi și granturi", a declarat Vîlceanu.

Întrebat către ce proiecte vor merge acești bani, ministrul a spus că depinde de cât de bine au pregătit proiectele instituțiile care le implementează.

"Depinde de maturitatea fiecărui proiect și de modul în care se mișcă instituțiile care trebuie să implementeze aceste proiecte", a spus ministrul.

VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Finanțelor anunță schimbări radicale: Gândim scăderea taxării și la salarii mici, dar și la venituri mari. Pregătim și o eliminare a excepțiilor de la taxare. Te întrebi de ce unii să plătească și alții nu! CITEȘTE ȘI VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Finanțelor anunță schimbări radicale: Gândim scăderea taxării și la salarii mici, dar și la venituri mari. Pregătim și o eliminare a excepțiilor de la taxare. Te întrebi de ce unii să plătească și alții nu!

Prin PNRR, România va avea acces la fonduri de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde de euro sunt granturi, adică bani care nu se dau înapoi, și 14,9 miliarde de euro împrumuturi.

Premierul Florin Cîțu a declarat că PNRR va fi aprobat pe 27 septembrie, dată la care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni la București pentru a semna documentul. Premierul a afirmat și că primele fonduri din PNRR ar urma să fie puse la dispoziția României până la finele anului.

Recent, în contextul majorării plafonului de împrumuturi pe piețele externe de obligațiuni, Ministerul Finanțelor a anunțat că în condițiile în care pe parcursul perioadei septembrie 2021 - decembrie 2022 ar urma să fie încasate sume prin intermediul programelor SURE sau PNRR, statul se va împrumuta în continuare conform planurilor de pe piețele externe, dar pentru a acoperi din nevoile de finanțare ale anului 2023.

Dobânda la care ar urma să primească România componenta de împrumuturi din PNRR este una foarte buna, în funcție de costul la care atrage bani Comisia Europeană, unul dintre emitenții cu cea mai ridicată bonitate din lume.

Astfel, Ministerul Finanțelor se așteaptă la "costuri avantajoase" pentru împrumuturile pe care statul le va primi prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), după ce în decembrie anul trecut a primit de la UE 3 miliarde de euro cu dobândă "0" prin programul SURE, iar Comisia Europeană s-a împrumutat în iunie în cadrul programului NextGenerationEU, din care face parte și PNRR, la costuri foarte avantajoase, de 0% pe maturitățile de cinci și zece ani, iar pe 30 de ani la 0,7%. În timp ce UE are dobândă zero la împrumuturi pe 10 ani, România are un cost în jurul a 2%, indică date analizate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
guvern
comisia europeană
imprumut
dobanzi