Olanda vrea interzicerea bancnotei de 500 de euro

Olanda vrea interzicerea bancnotei de 500 de euro
scris 20 sep 2021

Ministrul olandez de Finanțe, Wopke Hoekstra, conduce o mișcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro și plățile în numerar de până la 5.000 de euro, pentru a preveni spălarea de bani și alte activități infracționale, informează site-ul DutchNews.nl.

Oficialul le-a spus parlamentarilor că planul este sprijinit de Belgia, Franța, Italia și Spania, fiecare țară putând decide un plafon chiar mai scăzut pentru plățile în numerar, scrie Agerpres.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Hoekstra lucrează la un program de limitare a plăților în numerar la 3.000 de euro în Olanda, ca parte a planului național prezentat în 2019 privind combaterea spălării banilor.

Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro și a plăților în numerar de până la 5.000 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obișnuiți deoarece ei fac rareori plăți în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda, a explicat ministrul de Finanțe.

Conform deciziei BCE, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă dar încă mai sunt în circulație aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Hoekstra și omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susținând că este în principal folosită pentru tranzacții ilegale.

"Analiștii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în țări din America Latină, Mexic și China, unde nu poți plăti nici măcar un pachet de unt în euro", a apreciat Theo Akse, fost șef al organismului de combatere a spălării banilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
olanda
bancnota