Isărescu spune că eliminarea restricțiilor de salarizare pentru lucrătorii din afara UE ar putea atenua tensiunile din piața muncii, dar sunt și riscuri. „Problema e dozajul, să păstrezi echilibrul cultural, religios, eventual”

Isărescu spune că eliminarea restricțiilor de salarizare pentru lucrătorii din afara UE ar putea atenua tensiunile din piața muncii, dar sunt și riscuri. „Problema e dozajul, să păstrezi echilibrul cultural, religios, eventual”
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 nov 2018

Autoritățile au eliminat restricția privind angajarea cetățenilor din afara UE pe cel puțin salariul mediu pe economie, în condițiile acutizării deficitului de forță de muncă. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că această măsură ar putea contribui la reducerea tensionării pieței muncii, dar poate să creeze și probleme dacă dozajul nu e bun, pentru că trebuie păstrat și echilibrul cultural și chiar religios, în contextul în care migranții vin din Est.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De săptămâna viitoare, obligația plății la nivelul salariului mediu va fi înlocuită cu plata salariului minim brut pentru următoarele categorii de străini.

Poate eliminarea eliminarea acestei restricții să reducă presiunile pe piața muncii?

„Potențial da”, spune Isărescu, care adaugă că Europa s-a transformat de când cu migrația popoarelor.

„Nu mai suntem neamuri pure, suntem amestecați cu toții. Asta e discuția și în Europa, e discuția cu doamna Merkel. Problema e cum dozezi aici, e ușor de vorbit și greu de făcut, cum dozezi măsurile acestea, să păstrezi și un echilibru cultural, că foarte mulți vin dinspre Est. Trebuie să ții echilibrul cultural, religios, eventual”, spune guvernatorul.

El a dat exemple din alte țări unde tema migrației a devenit una divizivă la nivelul societății.

„Uitați ce se întâmplă în Ungaria, acolo reacția este  vehementă. Uitați unde a ajuns disputa în Statele Unite. Președintele actual spune: vreți să vă invadeze Sudul? Alegeți-i pe democrați! Până la urmă într-o cameră au câștigat majoritatea. Este o problemă grea. E o chestie de dozaj. ar potențial poate să atenueze din această problemă, că e o problemă și trebuie abordată la nivel național”, spune Isărescu.

BNR menține prognoza de inflație la 3,5% pentru acest an și o majorează ușor pe cea pentru 2019. Isărescu: Are loc o corecție foarte bună în economie CITEȘTE ȘI BNR menține prognoza de inflație la 3,5% pentru acest an și o majorează ușor pe cea pentru 2019. Isărescu: Are loc o corecție foarte bună în economie

În ultimele rapoarte asupra inflației BNR a remarcat gradul ridicat de tensionare din piața muncii, rezultat al șomajului mic, al locurilor de muncă vacanțe numeroase, al lipsei forței de muncă ca efect al emigrației românilor și al necorelării calificării cu nevoile angajatorilor.

„Piața împinge salariile în sus, că vrea, că nu vrea guvernul. E lipsă de forță de muncă. Și o problemă de necorelare”, spune Isărescu.

Există riscul ca salariile să crească mai rapid decât productivitatea muncii, urmare a competiției pentru angajați, astfel că România ar putea pierde din competitivitatea externă, explică guvernatorul. O competitivitate redusă necesită corecții pe partea de venituri reale, care cel mai adesea se realizează prin inflație, ceea ce îngrijorează banca centrală.

Guvernul a mai decis și dublarea la 8.000 a numărului maxim de lucrători permanenți și la 4.000 a celui de angajați detașați, precum și reducerea la jumătate a tarifelor pentru diferite avize necesare angajatorilor care lucrează cu străini.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
piata muncii
lucratori straini