Miliardarul Sanjeev Gupta bagă din nou bani în BRCI

Miliardarul Sanjeev Gupta bagă din nou bani în BRCI
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 mar 2023

Miliardarul indian Sanjeev Gupta urmează să majoreze din nou capitalul Băncii Române de Credite și Investiții, pe care a cumpărat-o în urmă cu trei ani de la Dorinel Umbrărescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Capitalul Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI) urmează să fie majorat cu 19,7 milioane de lei, la 142,3 milioane de lei, după aprobarea deciziei adunării generale a acționarilor din 20 aprilie.

Banca Română de Credite și Investiții a mai primit două injecții de capital de la Sanjeev Gupta în 2020 și 2021, în valoare totală de aproape 60 de milioane de lei, din care 35 de milioane de lei au provenit din conversia unui împrumut subordonat preluat de la fostul acționar Dorinel Umbrărescu.

FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online

Gupta mai deține în România și combinatul siderurgic Liberty de la Galați, cumpărat de la Mittal în 2019.

Cele mai recente rezultate anuale ale băncii, pentru anul 2021, arată un nivel al fondurilor proprii de 63,4 milioane de lei, în condițiile unor pierderi cumulate de 55,2 milioane de lei.

Banca avea active de 385,7 milioane de lei, în scădere cu 38% față de 2020, în principal ca urmare a scăderii lichidităților plasate la BNR și a fondurilor plasate la alte bănci, în condițiile în care a redus și depunerile de la clientelă cu aproape jumătate la 290,6 milioane de lei. Creditele acordate clientelei au crescut cu aproape un sfert la 62,8 milioane de lei, acestea fiind aproape integral acordate firmelor.

Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților CITEȘTE ȘI Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților

BRCI și-a menținut pierderea la un nivel apropiat celui din 2020 de 10,3 milioane de lei, în condițiile creșterii veniturilor operaționale de peste două ori la 16,3 milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat, de asemenea, cu jumătate la 26,6 milioane de lei, mai ales pe fondul creșterii cheltuielilor cu personalul cu jumătate la 14,1 milioane de lei.

BRCI este fosta ATE Bank, cumpărată în 2013 de Dorinel Umbrărescu de la grecii de la Piraeus Bank pentru 10 milioane de dolari și pe care n-a reușit să o facă profitabilă.

Afacerile lui Umbrărescu din construcții au crescut vertiginos în ultimii ani. Spedition UMB a devenit cea mai mare firmă de construcții românească, de la afaceri de 100-200 de milioane de lei în 2014-2018 la 1,3 miliarde de lei în 2021 și un profit net de 29 de milioane de lei.

Liberty Steel avea afaceri de aproape 9,4 miliarde de lei în 2021, duble față de anul precedent, și un profit net de 1,36 miliarde de lei. față de o pierdere de 51 de milioane de lei în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
brci
banca romana de credite si investii
sanjeev gupta
dorinel umbrarescu