Ministerul Finanțelor a împrumutat încă 716 milioane de lei și a depășit programul pe ianuarie înainte de termen

Ministerul Finanțelor a împrumutat încă 716 milioane de lei și a depășit programul pe ianuarie înainte de termen
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 ian 2020

Ministerul Finanțelor Publice a depășit ținta de împrumuturi înainte de termen pe luna ianuarie, după ce a emis obligațiuni peste prospectul de emisiune la aproape fiecare licitație din acest început de an, în condițiile scăderii dobânzilor cerute de investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
CITEȘTE ȘI EcoFerma României. Transformarea agriculturii înseamnă o viață mai sănătoasă. Lansare ecoferma.ro , portalul cu sfaturi și informații pentru lanțul de producție și de consum ecologic

La licitația de luni, cu scadența în aprilie 2026, băncile au depus oferte de peste 1 miliard de lei, față de un prospect de 600 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a emis o datorie de 715,5 milioane de lei, la un randament mediu de 4,04%, în scădere cu 6 puncte de bază față de o licitație la aceeași scadență ținută la finele anului trecut.

MFP a profitat de reducerea randamentelor și a luat sume mai mari decât prospectul la 5 din cele 6 licitații ținute până acum în ianuarie, ceea ce a dus totalul împrumuturilor la startul lui 2020 la 4,75 miliarde de lei, peste programul de 4,4 miliarde de lei la licitațiile de referință, la care se poate adăuga suma de 615 milioane de lei la alocările din sesiuni suplimentare, în condițiile în care mai are de derulat încă două licitații, cu scadența în septembrie 2023, respectiv octombrie 2034.

Ludovic Orban nu e sigur că vor crește pensile cu 40% din septembrie. Alocațiile dublate doar dacă sunt bani CITEȘTE ȘI Ludovic Orban nu e sigur că vor crește pensile cu 40% din septembrie. Alocațiile dublate doar dacă sunt bani

Împrumuturi de 4,34 milioane de lei au fost luate la licitațiile de referință, la care se adaugă încă 405 milioane de lei la sesiunile de oferte suplimentare.

Necesarul brut de finanțare pentru 2020 este 86,9 miliarde lei, format din deficitul bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), la care se adaugă datoria ajunsă la scadență de 46,3 miliarde lei, potrivit Ministerului de Finanțe.

Statul intenționează să ia 55% din sume de pe piața internă și restul din piața externă, unde sumele atrase vor crește de la 5 miliarde de euro în 2019 la 6 miliarde de euro în 2020. Din suma de 55-57 de miliarde de lei pe care vrea să le ia din piața internă în 2019, statul intenționează să atragă 13-15 miliarde de lei în primul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica