Ministerul pentru Mediul de Afaceri a semnat convenții cu CEC Bank, Banca Transilvania și BCR pentru Start-Up Nation. Dobânzile percepute de bănci

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a semnat convenții cu CEC Bank, Banca Transilvania și BCR pentru Start-Up Nation. Dobânzile percepute de bănci
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2017

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a semnat luni convențiile de colaborare cu BCR, Banca Transilvania și CEC Bank pentru implementarea programului Start-Up Nation, care prevede finanțarea în limita maximă a 200.000 lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înființată în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Patronii firmelor nou-înființate pot primi de la cele trei bănci participante la proiect credite-punte, garantate prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și de Fondul Român de Contragarantare în proporție de 80%, scrie News.ro.

Cele trei bănci oferă creditele-punte cu o dobândă fixă între 3,5% și 3,99% pe an, în vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri până la eliberarea tranșelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 lei.

În cazul BCR, dobânda este de 3,5%, în timp ce Banca Transilvania va percepe o dobândă de 3,9%, iar banca de stat CEC Bank este cea mai scumpă, cu o dobândă de 3,99%.

”Creditul-punte este de mare importanță, fiindcă în momentul în care dosarele care sunt evaluate și trec de evaluare, urmează să vină să semneze cu noi acordurile de finanțare. În baza acestui acord de finanțare, cel care implementează proiectul, beneficiarul, urmează să ajungă la una dintre băncile  partenere ale proiectului și într-un termen nu foarte lung – însemnând până în două săptămâni aproximativ – să urmeze să primească această sumă pe care a menționat-o în planul de afaceri”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferință de presă.

FOTO Kaufland România lansează un nou concept de open mall pentru galeriile comerciale: este startul pentru \ CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland România lansează un nou concept de open mall pentru galeriile comerciale: este startul pentru "mall-urile" noastre!

Creditul va ajunge apoi în contul beneficiarului, care poate realiza cheltuieli cu banii împrumutați, urmând să se intre în procedura de certificare, susține ministrul.

Cei care au aplicat în cadrul programului au avut la dispoziție două opțiuni: cererea de rambursare și cererea de plată.

În prezent sunt verificate dosarele depuse de firme, urmând ca până în septembrie să se semneze toate acordurile de finanțare cu start-up-urile.

”Căutăm soluții ca dosarele să fie soluționate într-un termen rezonabil pentru toată lumea”, a spus Laufer.

Rata de respingere este de 8%, reprezentând dosare neeligibile, potrivit ministrului.

Instituția cheie în sistemul de garantare, Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), trebuie să se adapteze unui al doilea mare program guvernamental cu garanții de stat, după Prima Casă.

”Astăzi, Fondul are nevoie de o refacere a întregului portofoliu de produse de garantare. Ne aliniem și noi politicii guvernamentale de a susține start-up-urile. Ne preocupă în mod special succesul programului Start-Up Nation, dar și a celorlalte programe din portofoliul Ministerului”, a afirmat  directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Toate comisioanele pentru toate programele ministerului sunt eligibile a fi decontate din fondurile nerambursabile ale ministerului.

”Ne interesează ca printr-un protocol cu Fondul de Contragarantare să putem reduce comisioanele pe care astăzi Fondul Național le practică pentru start-up-uri, vorbim de un comision de 3,8%, dar printr-un protocol vom putea optimiza costuri, fluidiza procedurile de evaluare și sperăm noi – nu aș vrea să promit – urmează să avem discuții aplicate de natură operațională, să putem să reducem până în zona  lui 2,5%. Deci mai mult decât substanțial”, a mai spus Petrescu.

Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în București (aproape 3.000 de proiecte) și Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani și jumătate.

Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanți este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.

Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.

Aproape 55% din cei interesați să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din București, Cluj (2.289), Timiș (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) și Iași (770 planuri de afaceri).

În ceea ce privește etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicității și eligibilității planurilor de afaceri și semnarea acordurilor de finanțare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul pentru mediul de afaceri
cec bank
banca transilvania
bcr