Ministrul italian al Economiei: Noul impozit al Italiei pe profiturile băncilor poate fi îmbunătățit

Ministrul italian al Economiei: Noul impozit al Italiei pe profiturile băncilor poate fi îmbunătățit
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2023

Noul impozit al Italiei pe profiturile băncilor poate fi îmbunătățit, a declarat ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti, negând că noua taxă este nedreaptă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Se poate ca taxa să fie inadecvată, cu siguranță poate fi îmbunătățită... dar nu accept că este considerată o taxă neloială”, a declarat Giorgetti la forul economic Casa Europeană - Ambrosetti.

CONFIRMARE FOTO Anja Graf, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Anja Graf, "regina supremă a apartamentelor" și vedetă la "Arena Leilor", deschide complexul în locul Ramada, unde a filmat Sergiu Nicolaescu și a fost cazat Păstorel Teodoreanu. Cum arată

Luna trecută, guvernul Italiei a dat o lovitură surprinzătoare băncilor țării, impunând un impozit unic de 40% pe profiturile băncilor rezultate din ratele mai mari ale dobânzilor, după ce a mustrat instituțiile de creditare pentru că nu au recompensat depozitele, scrie News.ro.

Acțiunile băncilor s-au prăbușit înainte ca Ministerul Economiei să clarifice că noul impozit nu va reprezenta mai mult de 0,1% din activele lor totale.

Aproximativ 33% dintre participanții intervievați de organizatorii forumului au fost ”foarte critici” în ceea ce privește măsura, iar două treimi au fost în general critici în privința acesteia.

Giorgetti, membru al partidului Liga, a contrazis această opinie spunând că este o taxă echitabilă și că statul a dat mult în materie de garanții sistemului bancar.

Totuși, ministrul și-a cerut scuze pentru gestionarea neîndemânatică a proiectului de propunere, anunțat ca o surpriză în cadrul unei conferințe de presă, într-o zi de luni, în august, de către vicepremier.

”Pot să vă asigur că îmi asum întreaga responsabilitate pentru erorile de comunicare, dar în final versiunea finală va fi ceva pe care toată lumea îl poate aprecia”, a spus Giorgetti.

Sony scumpește abonamentele PlayStation Plus CITEȘTE ȘI Sony scumpește abonamentele PlayStation Plus

Partidul de guvernământ Forza Italia vrea să excludă randamentele obligațiunilor de stat din noua taxă, a confirmat liderul său Antonio Tajani la Cernobbio, astfel încât să nu afecteze viitoarele licitații de obligațiuni de stat.

Forza Italia caută, de asemenea, o scutire pentru băncile mici și dorește o garanție că taxa nu va fi prelungită dincolo de 2023.

Giorgetti nu a comentat propunerile aliatului său guvernamental privind impozitul bancar. De asemenea, el nu a dat nicio indicație cu privire la momentul în care banca Monte dei Paschi di Siena urmează să fie privatizată, în ciuda apelului lui Tajani la acțiune rapidă.

”O vom rezolva cu calm, dar fără a lăsa pe nimeni să dicteze momentele în ceea ce privește sistemul bancar”, a spus Giorgetti.

viewscnt
Afla mai multe despre
giancarlo giorgetti
impozit
banci