National Bank of Greece nu se mai grăbește cu o nouă licitație pentru Banca Românească

National Bank of Greece nu se mai grăbește cu o nouă licitație pentru Banca Românească
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 20 apr 2018

National Bank of Greece (NBG) va lansa o nouă licitație pentru a vinde Banca Românească după ce va analiza mai întâi piața, pentru a stabili dacă există un interes, conform presei elene. Luna trecută, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Banca Națională a României a respins tranzacția prin care banca ungară OTP a fi preluat Banca Românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost pentru prima dată când BNR s-a opus unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.

Acum, conform presei elene, banca centrală a Greciei vrea să se asigure mai întâi, printr-o analiză a pieței, că are șanse să găsească un cumpărător, fără să se grăbească, astfel, să reia licitația de vânzare pentru Banca Românească.

Tranzacție: O companie americană cumpără platforma românească de comerț B2B TradeBoss.com, cu peste 650.000 de utilizatori CITEȘTE ȘI Tranzacție: O companie americană cumpără platforma românească de comerț B2B TradeBoss.com, cu peste 650.000 de utilizatori

Achiziția ar fi crescut semnificativ cota de piață a OTP Bank în România, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus instituția de credit în jurul locului 8 în piață, față de locul 11 la finele lui 2016.

National Bank of Greece și OTP Bank au semnat, în 27 iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro, potrivit raportului aferent trimestrului trei publicat de NBG.  La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și  împrumuturile acordate subsidiarei din România.

Banca Românească avea datorii totale (depozite, linii de credit, un împrumut subordonat de 65 de milioane de euro) de 2,3 miliarde de lei către grupul NBG la finele lui 2016 (utlimele date disponibile), sume ce ar fi trebuit să fie plătite de cumpărătorul afacerii din România. Grecii au făcut un provizion de 95 de milioane de euro la nivelul grupului pentru că urmau să vândă afacerea din România sub valoarea contabilă.

EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului

Banca Românească (doar banca) a încheiat 2016 cu un profit net de 24 de milioane de lei, după o pierdere de 4,5 milioane de lei în 2015. La nivelul grupului rezultatul net a fost de 3,7 milioane de lei, după o pierdere de 23,6 de milioane de lei în 2015.  Banca avea împrumuturi acordate de 4,46 miliarde de lei (-7% față de 2015), 86% fiind acordate persoanelor fizice. Aproape un sfert din soldul de credite era în franci elvețieni și aproape jumătate în euro.

NBG trebuie să caute acum alt cumpărător pentru afacerea din România, în condițiile în care grecii sunt obligați să se concentreze exclusiv în țara de origine, ca parte a angajamentelor asumate cu Comisia Europeană pentru bailout-urile succesive primite de la stat pe parcursul crizei economice și financiare elene.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
banca ungara
banca romaneasca
ngb
bnr
tranzactie
achizitii