OTP Bank anunță în România un profit mai mare cu jumătate în primul semestru și creșterea creditării

OTP Bank anunță în România un profit mai mare cu jumătate în primul semestru și creșterea creditării
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 aug 2021

OTP Bank România a încheiat primele șase luni cu un profit net consolidat de 27 de milioane de lei, o creștere de aproape jumătate față de aceeași perioadă din anul trecut, după eliberarea de provizioane. Creditele performante au crescut cu 16%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca cu acționariat ungar a înregistrat o creștere de 3% a veniturilor nete din dobânzi la 232 de milioane de lei, în timp ce comisioanele nete au crescut cu 9% la 28 de milioane de lei.

Veniturile totale au avansat cu 2% la 305 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 26%. Banca explică creșterea cheltuielilor prin aplicarea strategiei de extindere a cotei de piață, prin creșterea personalului cu 11% și a contribuției la garantarea depozitelor cu 8,4 milioane de lei la 21 de milioane de lei. Profitul operațional a scăzut cu mai bine de jumătate de la 92 de milioane de lei la 43 de milioane de lei.

Costul cu riscul s-a ameliorat puternic. Provizioanele totale au scăzut cu aproape 90% de la 76 de milioane de lei la 10 milioane de lei. Evoluția vine dintr-o scădere cu 21 de milioane de lei a provizioanelor pentru credite deteriorate și o reversare de alte provizioane de 26 de milioane de lei.

GRAFIC Împrumuturile statului duc rezervele valutare la un nou record. Cel mai mare nivel din istoria băncii centrale CITEȘTE ȘI GRAFIC Împrumuturile statului duc rezervele valutare la un nou record. Cel mai mare nivel din istoria băncii centrale

Astfel, profitul net neajustat a crescut de la 17 milioane de lei la 24 de milioane de lei.

Profitabilitatea s-a îmbunătățit ușor. Randamentul capitalurilor a crescut de la 2% la 2,7%. Raportul cost/venit s-a deteriorat însă de la 69% la 86%.

Volumul creditelor performante a crescut cu 16% în primul semestru din 2021 la 11,7 miliarde de lei, fiind susținut de creșterea împrumuturilor nou acordate către clienți cu 158%, de creșterea creditării imobiliare cu 116%, în timp ce împrumuturile pentru companii au avansat cu 9% de la an la an.

Depozitele au crescut cu 28% la 10,4 miliarde de lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut cu un punct procentual la un nivel record pentru bancă de 21,9%.

În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 246 miliarde de forinți (circa 3,4 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 215 miliarde de forinți (2,9 miliarde de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
opt bank romania
profit otp bank romania
rezultate otp bank romania