Patria Bank lansează oferta pentru o nouă majorare de capital, de 100 milioane lei

Patria Bank lansează oferta pentru o nouă majorare de capital, de 100 milioane lei
scris 20 sep 2018

Patria Bank (PBK) vrea o nouă majorare de capital, de 100 milioane lei, urmând să lanseze mâine o ofertă către acționari.

Oferta de acțiuni oferite spre subscriere a fost programată spre derulare în intervalul 21 septembrie - 22 octombrie, fiind avansate 1 miliard de acțiuni la prețul de subscriere de 0,10 lei/acțiune.

Intermediarul ofertei este tot BRD, ca și la precedenta operațiune.

Două treimi dintre românii din mediul urban și-ar dori mai multe bănci digitalizate, dar sub umbrela celor tradiționale. Doar 11% au auzit de startup-ul fintech Revolut, lansat recent în România CITEȘTE ȘI Două treimi dintre românii din mediul urban și-ar dori mai multe bănci digitalizate, dar sub umbrela celor tradiționale. Doar 11% au auzit de startup-ul fintech Revolut, lansat recent în România

Acțiunile rămase nesubscrise vor fi oferite exclusiv investitorilor calificați și/sau unui număr mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice, altele decât investitorii calificați în cadrul unui plasament privat pentru care banca nu va întocmi sau publica un prospect. Prețul de ofertă al acestor acțiuni va fi mai mare.

În vară, banca a atras 47,04 milioane lei de la acționari în cadrul unei alte operațiuni de majorare a capitalului social. Au fost subscrise atunci 470,04 milioane de acțiuni, reprezentând 77,71% din cele 605,38 milioane acțiuni oferite la prețul de subscriere de 0,10 lei/acțiune.

Operațiunea de piață s-a închis pe 25 iunie, intermediarul acesteia fiind BRD Groupe Société Générale, care a încasat pentru servicii aproximativ 266.000 de lei.

Prețul tranzacției a fost apropiat de valoarea din piața secundară de 0,1010 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 229,39 milioane lei (49,26 milioane euro).

Patria Bank a rezultat din fuziunea prin absorbție din 2017 între Patria Bank (societate absorbită) și Banca Comercială Carpatica.

Grupul Patria Bank este deținut de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG Bancă de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Omul de afaceri Ilie Carabulea deține 10,8% din capital.

Banca a încheiat semestrul 1 cu active de 3,44 miliarde de lei, în scădere cu circa 200 de milioane de lei față de finele anului trecut. Portofoliul de credite a crescut cu circa 127 de milioane de lei la 1,45 de miliarde de lei.

Patria Bank  nu a găsit deocamdată calea spre profit și a rămas pe pierdere, cu un rezultat negativ de circa 23 de milioane de lei, cu 11% mai mic decât cel din semestrul 1 din 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
bvb
bursa