Piraeus, Eurobank, NBG și Alpha Bank scot la licitație fermele piscicole Nireus și Selonda, lideri în producția de acvacultură mediteraneană

Piraeus, Eurobank, NBG și Alpha Bank scot la licitație fermele piscicole Nireus și Selonda, lideri în producția de acvacultură mediteraneană
scris 11 iul 2017

Băncile elene Piraues Bank, Eurobank, National Bank of Greece (NBG) și Alpha Bank, toate cu operațiuni și în România, vor să vândă la licitație participațiile pe care la dețin la fermele piscicole Nireus Aquaculture și Selonda Aquaculture, printre cei mai mari furnizori de acvacultură mediteraneană.  

Cele patru bănci au angajat firmele de consultanță Lazard Frères, PricewaterhouseCoopers (PwC) și Alvarez & Marsal în vederea organizării unor licitații pentru vânzarea totală sau parțială a deținerilor la Nireus și Selonda.

Vânzarea acțiunilor la cele două ferme piscicole se înscrie în strategia de reorganizare a băncilor elene, puternic afectate de criza financiară. Piraeus, cel mai mare creditor din Grecia, intenționează să își reducă puternic expunerea pe piețele externe, prin vânzarea subsidiarelor din România, Bulgaria, Serbia, Albania și Ucraina, precum și prin renunțarea la unele operațiuni locale.

EXCLUSIV Piraeus Bank, pe cale de a fi cedată de banca-mamă din Grecia, cere vânzarea fostei fabrici de țigări din Regie, unde Ioan Niculae voia turnuri de 30 de etaje și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Piraeus Bank, pe cale de a fi cedată de banca-mamă din Grecia, cere vânzarea fostei fabrici de țigări din Regie, unde Ioan Niculae voia turnuri de 30 de etaje și "mall cultural"

De altfel, trei din cele patru bănci elene vor să renunțe la activele din România. NBG este așteptată să anunțe în curând că a găsit un cumpărător pentru Banca Românească, iar Eurobank vrea să finalizeze vânzarea Bancpost până la finele anului. 

Nireus, cel mai mare producător de pește mediteranean de acvacultură din lume, este deținut în proporție de 32,51% de Piraeus Bank. Alpha Bank are o participație de 20,65%, iar Eurobank și NBG dețin câte un pachet de 15,64%, respectiv 6,18% din acțiunile companiei.

Compania este listată la Londra și Atena și are o valoare de piață de 90,95 milioane de euro.

Selonda, companie cu 1.150 de angajați și o producție de 32.000 tone de dorada regală și lup de mare pe an, are drept principal acționar tot grupul Piraeus, cu o participație de 32,92%. Alpha Bank deține aproximativ 23% din acțiunile companiei, Eurobank – 13,77%, iar NBG – 11,5%.

Titlurile Selonda s-au depreciat luni cu 1,66% pe bursa de la Atena, până la 0,237 euro/unitate, preț ce conferă companiei o valoare de 58,18 milioane de euro.

Selonda a raportat vânzări de 167,5 milioane de euro în 2016, în creștere cu 13% raportat la anul anterior. De cealaltă parte, afacerile Nireus au urcat cu 6,7%, la 197,8 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
piraeus bank
eurobank
nbg
alpha bank
nireus
selonda
acvacultura
vanzare
ferme piscicole