Cine preia Banca Românească va trebui să ramburseze un împrumut de 550 milioane euro contractat de la grupul-mamă

Cine preia Banca Românească va trebui să ramburseze un împrumut de 550 milioane euro contractat de la grupul-mamă
scris 4 iul 2017

National Bank of Greece (NBG) este foarte aproape de anunțarea unui cumpărător pentru Banca Românească, a declarat directorul general al grupului bancar elen.

“Suntem foarte aproape de anunțarea unui cumpărător pentru Banca Românească. Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni”, a spus Leonidas Fragiadakis într-un interviu pentru Reuters.

Șeful NBG, al doilea mare creditor din Grecia în funcție de active, a precizat că tranzacția va genera capital suplimentar și va fi benefică pentru lichiditatea grupului.

Viitorul proprietar al băncii din România va trebui să ramburseze un împrumut de 550 milioane de euro pe care Banca Românească l-a contractat de la grupul-mamă, fonduri ce vor contribui la majorarea lichidității NBG.

Profit.ro a anunțat în premieră, la începutul lunii martie, că OTP poartă discuții avansate cu NBG în vederea achiziției participației deținute la Banca Românească. NBG este acționar majoritar la Banca Românească, cu o deținere de 99,279%.

În mai, vicepreședintele OTP, Laszlo Wolf, a estimat că NBG va anunța în prima jumătate a lunii iulie dacă a acceptat oferta grupului maghiar.

Vânzarea Băncii Românești se înscrie în strategia de reorganizare a NBG, ce vizează renunțarea la o parte din activele din Balcani, inclusiv la operațiunile din România, și concentrarea pe activitățile de pe piața locală.

Credit Suisse este consultantul NBG pentru vânzarea Băncii Românești.

Topul băncilor în 2016: BCR și-a consolidat poziția de lider, iar Banca Transilvania a depășit BRD și a urcat pe locul 2 CITEȘTE ȘI Topul băncilor în 2016: BCR și-a consolidat poziția de lider, iar Banca Transilvania a depășit BRD și a urcat pe locul 2

Săptămâna trecută, NBG a anunțat că a semnat un acord cu olandezii de la Exin Financial Services pentru vânzarea participației deținute la asigurătorul Ethniki, acționarul majoritar al Garanta, în schimbul a 718 milioane de euro. Participația Ethniki la Garanta a fost evaluată la 16,8 milioane euro, potrivit presei elene.

Pe lângă operațiunile din România, NBG va renunța la mai multe active din Serbia, Albania și Cipru, în conformitate cu strategia agreată cu autoritățile europene, a spus Fragiadakis, care a adăugat că procedurile de vânzare sunt în desfășurare.

Potrivit lui Fragiadakis, restructurarea NBG este finalizată în proporție de peste 90%. Printre activele vândute de greci în cadrul strategiei de restructurare se numără Finansbank, din Turcia, divizia de private equity NBGI, complexul touristic Astir Palace, banca bulgară UBB și operațiunile din Africa.

În urma vânzărilor, capitalul Tier-1 al BNG a crescut cu 860 puncte de bază, până aproape de 18%.

Banca Românească a încheiat anul 2016 cu active totale de 6,382 miliarde de lei și o cotă de piață de 1,62%, în scădere raportat la active de 6,658 miliarde de lei și o cotă de 1,8% la finele anului 2015, potrivit datelor BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
nbg
national bank of greece
banca romaneasca
vanzare
cumparator