Principalele bănci din România au introdus retragerile de numerar de la ATM fără card

Principalele bănci din România au introdus retragerile de numerar de la ATM fără card
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 sep 2022

Cele mai mari bănci din România, care acoperă peste 70% din piață în funcție de active, au introdus o formă de retragere contactless de la bancomate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Comercială Română și CEC Bank sunt băncile care au lansat cel mai recent opțiunea de a retrage numerar de la bancomate prin funcționalitatea contactless.

Retragerile de numerar au rămas până de curând singurul motiv pentru care clienții băncilor mai aveau nevoie de cardul de plastic când plecau de acasă. Băncile au emis în ultimii ani exclusiv carduri contactless și au lansat servicii de plată prin intermediul telefonului mobil sau al diferitelor dispozitive - prin aplicații proprii și prin înrolarea în Google Pay sau Apple Pay. Totodată, aproape toate cele 300.000 de POS-uri din România permit plata contactless.

RodBun, care l-a atras recent și pe Daniel Dines printre acționari, se împrumută de la CEC Bank CITEȘTE ȘI RodBun, care l-a atras recent și pe Daniel Dines printre acționari, se împrumută de la CEC Bank

La BCR, a doua cea mai mare bancă după active, opțiunea contactless este disponibilă la 112 bancomate și urmează să fie extinsă la 500 de terminale până la finele anului – banca are circa 1.800 de echipamente în total. Retragerea se poate face cu orice dispozitiv – card sau telefoane, ceasuri, brățări cu tehnologia near field communication (NFC).

CEC Bank, locul 6 după active, a introdus retragerile cu tehnologia NFC la 550 de bancomate și multifuncționale – inclusiv prin utilizarea dispozitivelor cu portofele digitate de tip Apple și Google Pay. Banca cu acționariat de stat intenționează să ajungă la 900 de bancomate contactless în perioada următoare, dintr-un total de 1.300.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a lansat serviciul în vara lui 2019, inițial la 500 de bancomate și apoi la circa 560, dintr-un total de 1.800 de bancomate.

ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

ING Bank, locul 4 după active, a lansat în 2020 retragerile fără card prin intermediul unui cod generat din aplicația de internet banking. Din iarnă urmează să lanseze și retragerile NFC, potrivit reprezentaților băncii. Totodată, din octombrie vor fi disponibile și retragerile contactless pentru cardurile virtuale. ING are 519 bancomate și circa 1,7 milioane de clienți în România.

UniCredit Bank, a 7-a cea mai mare bancă, are de la finele anului 2020 opțiunea de a retrage numerar fără card de la bancomate prin intermediul unui cod QR generat în aplicația de internet banking.

BRD, locul 3 după active, a introdus în toamna lui 2021 retragerile contactless în rețeaua de circa 1.400 de bancomate. BRD preciza că funcționalitatea este disponibilă și pentru celelalte bănci care permit tranzacțiile contactless la automatele altor bănci. Banca cu capital francez avea emise 2,5 milioane de carduri emise.

OTP Bank, locul 9, a lansat în octombrie 2021 serviciul de retragere numerar contactless. Banca cu acționariat ungar are circa 150 de bancomate la nivel național.

Goldman Sachs pregătește concedierea a sute de angajați CITEȘTE ȘI Goldman Sachs pregătește concedierea a sute de angajați

Recent, sistemul de transfer instant între bănci a ajuns la o acoperire de 63% din sistem, după ce Raiffeisen și BRD s-au alăturat serviciului oferit de Transfond, unde deja se aflau Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank și Patria Bank. Clienții băncilor participante pot trimite și primi sume în câteva secunde în cazul transferurilor interbancare, față de o așteptare de ore sau chiar zile în sistemul clasic.

viewscnt
Afla mai multe despre
retragere numerar
plata contactless
retragere numerar telefon
nfc