Organizații de mediu, inclusiv Greenpeace, inițiază demersuri legale împotriva deciziei Bruxelles-ului de a eticheta investițiile în gaze și energie nucleară ca fiind "verzi"

Organizații de mediu, inclusiv Greenpeace, inițiază demersuri legale împotriva deciziei Bruxelles-ului de a eticheta investițiile în gaze și energie nucleară ca fiind "verzi"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 sep 2022
Două organizații de mediu încep demersuri legale împotriva deciziei Comisiei Europene de a eticheta investițiile în gaze și energie nucleară ca fiind "verzi" în anumite condiții, potrivit Financial Times.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
 
Greenpeace și o alianță separată de organisme de mediu, printre care Client Earth și World Wildlife Fund, au cerut ca instanța să analizeze decizia prin care s-au aplicat etichete "verzi false", incompatibile cu legislația UE privind clima.
GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României CITEȘTE ȘI GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României

Clasificările UE care stabilesc sursele de energie durabilă au fost stabilite în 2020 în vederea atingerii obiectivului de a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Comisia nu a inclus gazele și energia nucleară în legislația inițială de instituire a sistemului de clasificare, ci a decis să le adauge în ianuarie, după consultări.

 
Greenpeace a invocat riscurile asociate energiei nucleare pentru a se opune includerii acesteia în categoria surselor verzi.
 
"Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic și economic, în timp ce nu există încă o soluție la problema deșeurilor radioactive nucleare, iar riscul de accidente nucleare este mult prea important pentru a fi ignorat", a declarat un reprezentant Greenpeace.
GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României CITEȘTE ȘI GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României

Pe de altă parte, contestația alianței care include Client Earth se referă doar la eticheta verde pentru gaz, "un combustibil fosil puternic care amenință securitatea energetică europeană și care a dus la prețuri foarte mari la energie în întreaga Europă".

Ambele grupuri au solicitat Comisiei să își reconsidere decizia, pentru care are la dispoziție între 16 și 22 de săptămâni. În cazul în care aceasta nu va fi de acord, au declarat că vor înainta cazul la Curtea Europeană de Justiție.
 
Argumentele juridice invocate se bazează pe faptul că Comisia nu a ținut cont de recomandările experților, care au dat un aviz negativ propunerii, și că legea nu respectă principiile fundamentale ale științei climatice.
 
Bruxelles-ul a stabilit că activitățile legate de gaz și de energia nucleară pot fi considerate "verzi" doar dacă îndeplinesc anumite criterii. Acestea trebuie să fie folosite doar ca mijloc de tranziție de la combustibili precum cărbunele și petrolul, și că proiectele de gaze ar trebui să funcționeze doar cu emisii limitate și cu potențialul de a se converti la energie regenerabilă până în 2035.
 
Energia nucleară poate fi finanțată numai dacă respectă anumite standarde pentru eliminarea deșeurilor radioactive, a decis Comisia.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
greenpeace
energie verde
surse durabile
taxonomie
gaze
energie nucleara