PROFIT financial.forum - Finanțele intenționează să treacă pachetul de modificări la Codul Fiscal până la final de an. Printre acestea, pragurile mai mari la deducerea dobânzilor

PROFIT financial.forum - Finanțele intenționează să treacă pachetul de modificări la Codul Fiscal până la final de an. Printre acestea, pragurile mai mari la deducerea dobânzilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 nov 2018

Ministerul Finanțelor intenționează să modifice până la final de an Codul Fiscal pentru a transpune propunerile de simplificare cerute de mediul privat la discuțiile din vară cu specialiștii ministerului. Printre măsurile cerute de mediul de afaceri și care se vor regăsi în schimbări se află și majorarea la 1 milion de euro și 30% din EBITDA a pragului maxim de deducere a costurilor cu dobânzile, a anunțat, la Profit financial.forum, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.

Pe de altă parte, la acest moment par puțin probabile eventuale modificări privind deducerea pierderilor rezultate din vânzarea de creanțe.

"Sunt mai multe măsuri discutate și agreate cu mediul de afaceri. Întregul pachet va trebui prezentat în spațiul public pentru dezbatere și ultimele discuții. Modificările sunt venite din partea mediului de afaceri, nu sunt propuse de stat, și au sensul de a simplifica unele lucruri. Sunt venite strict din partea mediului privat, nu este niciuna din partea Ministerului Finanțelor. Vor fi prezentate public, după care vedem când (le adoptăm, n.r.) (...) Ceea ce vine din partea mediului de afaceri ca dorință de a se legifera pe anumite prevederi, vom încerca ca până la final de an să le și transformăm în acte normative", a spus ministrul.

PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026 CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

Profit.ro a scris la începutul unii noiembrie că proiectul de modificare a Codului Fiscal care ar transpune în legislația fiscală un număr mare de modificări, multe de natură tehnică, discutate în cursul verii cu reprezentanți ai mediului privat, urma să fie prezentat în cursul lunii noiembrie,potrivit declarației de la acel moment a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Proiectul este unul dintre inițiativele importante ale ministrului Finanțelor și ar fi trebuit să așeze Codul Fiscal într-o formă căreia să i se aducă ulterior cât mai puține modificări, inclusiv printr-un acord cu celelalte partide politice decât cele de guvernare.

Potrivit ministrului, printre modificările la Codul Fiscal, se numără majorarea pragurilor pentru deducerea costurilor cu dobânzile.

"În secțiunea de fiscalitate (a discuțiilor cu mediul de afaceri, din vară, n.r.) am convenit ca următoarea modificare a Codului Fiscal să includă și majorarea pragului la 1 milion de euro plus 30% din EBITDA. Există. (...) La creditele neperformante, de ce să mai ofer eu, însă,  deduceri? S-a cam terminat vremea respectivă", a declarat ministrul în discuții cu șefii celor mai mari bănci din România, prezenți la forumul Profit.ro.

Băncile din România și-au redus drastic în ultimii ani portofoliile de credite neperformante, iar acum rata de neperformante ca procentaj din portofoliul de credite este la un nivel scăzut, astfel că și tranzacțiile care ar fi afectate de lipsa deducerii pierderilor rezultate sunt, probabil, mai puține.

PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice

Profit.ro a scris în octombrie că noile plafoane privind deductibilitatea dobânzilor ar trebui să fie aplicate inclusiv pentru întreg anul 2018, potrivit discuțiilor dintre consultanții fiscali și specialiștii Ministerului Finanțelor. Acest aspect a fost convenit la nivel tehnic, dar este nevoie și de avizarea politică pentru a fi modificat Codul Fiscal.

Majorarea pragurilor privind deductibilitatea dobânzilor la 1 milion de euro plus 30% din EBITDA (câștigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a fost susținută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca o măsură de reparație, după ce România a introdus anul trecut prevederi ale unei directive UE într-o formă foarte dură, care riscă să afecteze atractivitatea pentru investiții în raport cu alte țări din regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
ministerul finantelor
dobanzi