Programul Prima Casă 2018 a fost lansat. Lista băncilor care acordă credite

Programul Prima Casă 2018 a fost lansat. Lista băncilor care acordă credite
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2018

Programul va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare : Bancpost, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Româneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ianuarie, Guvernul a aprobat pentru anul în curs alocarea a 2 miliarde lei ca garanții în programul Prima Casă. Pentru anul trecut, Finanțele au avizat garanții de 2,67 miliarde lei. Simultan, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2% nu doar pentru achiziția de locuințe, ci și pentru construcția de locuințe.

Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.

GRAFIC Vine nota de plată de la Prima Casă! CITEȘTE ȘI GRAFIC Vine nota de plată de la Prima Casă!

Statul a redus, totodată, pentru 2018, marja maximă de dobândă de la 2,5% la 2% și pentru cei care iau credite pentru a-și construi locuințe. În prezent, costul total al finanțărilor acordate în Program pentru achiziția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an, iar pentru construcția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,5% pe an. La acesta se adaugă comisionul de gestiune/comisionul unic de analiză aferent FNGCIMM pentru derularea activității de mandatar al statului, care este aprobat semestrial prin ordin al ministrului Finanțelor.

"În vederea corelării prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe și pentru a se evita orice discriminare în acest sens, se propune în prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2% urmând ca finanțatorii, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotarâri, să transmită FNGCIMM și MFP nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe", prevede actul aprobat de Guvern.

Statul trece astfel de la stabilirea semestrială la stabilirea anuală în privința comisionului de gestiune/ comisionului unic de analiză aferent FNGCIMM pentru derularea activității de mandatar al statului.

Totodată, „pentru a elimina orice echivoc în privința modalității de alocare către finanțatori a rezervei nealocate la începutul anului în raport cu ponderea garanțiilor acordate în favoarea fiecărui finanțator participant în program în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului de la începutul anului de referință, se propune introducerea unei clarificări suplimentare care să ateste faptul că în cazul rezervei rămase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator de la începutul anului”.

Liviu Voinea, BNR: \ CITEȘTE ȘI Liviu Voinea, BNR: "Prima Casă" trebuie țintit spre cei cu venituri sub salariul mediu. Debitorii să ia credite ipotecare cu dobânzi fixe

Pentru 2017 plafonul total de garantare a fost de 2,67 miliarde lei, format din suma de 2,5 miliarde lei stabilită conform strategiei programului și din suma de 175, 5 milioane lei din diferența rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016, precum și din diferența neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanțatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016.

De la lansarea Programului, în 2009, până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde lei.

În primele 10 luni ale anului 2017 au fost acordate 21.672 garanții, în valoare totală de 1,88 miliarde lei, precum și 8.508 promisiuni de garantare, în valoare totală de 960 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
banci
credite
garantii
ministerul finantelor