Raiffeisen Bank a înregistrat un profit în scădere cu 21% după triplarea provizioanelor pe fondul pandemiei. "Avem lichiditate și capital pentru susținerea clienților.”

Raiffeisen Bank a înregistrat un profit în scădere cu 21% după triplarea provizioanelor pe fondul pandemiei. "Avem lichiditate și capital pentru susținerea clienților.”
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 mai 2020

Raiffeisen Bank România a încheiat primul trimetru cu un profit net în scădere cu o cincime, la 140 de milioane de lei. Rezultatul a fost afectat de creșterea provizioanelor de risc constituite pe fondul pandemiei COVID 19 și al efectelor așteptate asupra economiei, explică oficialii băncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca a crescut afacerile în prima parte a anului. Activele totale au ajuns la 48 de miliarde de lei, în creștere de 18% față de trimestrul 1 din 2019, în timp ce portofoliul de credite a crescut cu 10%, la 28,1 miliarde de lei.

“Ne descurcăm destul de bine până acum și așteptăm să vedem care va fi efectul sfârșitului stării de urgență. Economia depinde foarte mult de cerere și cererea depinde de încredere. Suntem bine poziționați”, spune directorul executiv Steven van Groningen.

ANALIZĂ Ce urmează după șomajul tehnic asigurat de stat: Multe dintre IMM-uri sunt în zona de risc maxim și este posibil să nu mai prindă toamna, pe un val de insolvențe. Este nevoie de un program coerent de susținere a firmelor CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce urmează după șomajul tehnic asigurat de stat: Multe dintre IMM-uri sunt în zona de risc maxim și este posibil să nu mai prindă toamna, pe un val de insolvențe. Este nevoie de un program coerent de susținere a firmelor

Veniturile operaționale ale băncii au crescut cu 3% la 636 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au avansat cu 1% la 367 de milioane de lei.

“Cea mai mare parte din această ajustare a profiturilor este generată de ajustările pentru pandemie. Dacă ne uitam doar la primele două luni am fi constatat o ușoară îmbunătățire față de anul trecut”, spune Mihai Ion, directorul financiar al băncii.

Banca a crescut de aproape trei ori provizioanele pentru riscul de credit de la 33 la 96 de milioane de lei. Profitul net a scăzut astfel de la 178 de milioane de lei la 140 de milioane de lei.

Costurile cu riscul ca pondere în activele medii a crescut cu 0,5 puncte procentuale la 0,8%.

Mircea Busuioceanu, vicepreședinte responsabil cu riscul în bancă, spune că banca va încheia anul cu un cost al riscului mai ridicat, referința fiind diferențialul de la finele primului trimestru. Astfel, rata creditelor neperformante ar urma să crească, însă oficialul Raiffeisen nu se așteaptă la să vedem niveluri comparabile cu cele din precedenta criză nici dacă recuperarea economică va fi una foarte lentă, deși spune că legislația privind creditele neperformante este neprietenoasă prin suprataxare.

Prognoza Raiffeisen pentru România este de scădere a economiei de 7% în acest an, urmată de o creștere de 5% în 2021. “E un grad mare de incertitudine și un teritoriu neexplorat”, spune directorul financiar.

Raiffeisen a primit solicitări de amânare a ratelor de la 22.000 de clienți pentru 27.000 de împrumuturi în temeiul OUG 37/2020. Alte 21.000 de solicitări au fost făcute de clienți în baza prevederilor contractuale care permit suspendarea a până la 3 rate, precizează Vladimir Kalinov, vicepreședinte de retail al băncii.

Peste 2500 de întreprinderi mici și mijlocii au amânat ratele la credite sau au beneficat de prelungirea liniilor de credit.

Cristian Sporiș, vicepreședinte responsabil cu segmentul corporativ, spune că numărul de cereri din partea firmelor mari (corporații) pentru suspendarea ratelor este cu mult sub cel așteptat: 36 de clienți au apelat la ordonanță pentru împrumuturi de 70 de milioane de euro. Evoluția o pune pe seama calității portofoliului de împrumuturi și a faptului că firmele au avut o perioadă de creștere economică accelerată în care au putut face rezerve.

Steven van Groningen spune că banca lucrează acum pentru a face față la numărul mare de cereri de finanțare primite prim IMM Invest.

Banca a primit 3.800 de cereri de finanțare, aflate în lucru. “Foarte mulți clienți aplică pentru sume cu mult ce au făcut până acum și e greu de crezut că în perioada următoare vor avea o creștere de patru ori a afacerilor față de ce au avut până acum”, spune Kalinov.

Raiffeisen a primit solicitări și de la firmele mai mari, cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro/an, de la peste 230 de clienți în valoare de 1 miliard de lei.

“Nu sunt ajutoare de stat. Băncile sunt chemate să judece fiecare caz în parte și să crediteze după principii sănătoase. Trebuie să existe capacitatea de rambursare a acestor credite. Sunt bani publici și cu atât mai mult trebuie să existe capacitatea de rambursare”, spune Cristian Sporiș.

Raportul credite depozite a coborât de la 77 la 70%, în timp ce rata de adecvare a capitalurilor a crescut cu 7 pp la 22,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, în condițiile în care acționarii grupului austriac Raiffeisen International au decis să amâne cel puțin până la jumătatea anului plata dividendelor, în contextul pandemiei.

“Avem suficientă lichiditate și capital pentru a continua susținerea clienților”, spune Mihai Ion.

Numărul de clienți digitali a crescut cu 20%, și banca a ajuns la peste 700.000 de clienți activi în mediul digital. Volumul de plăți online cu cardul a crescut cu 70% față de martie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
suspendare rate
coronavirus
rezultate financiare