Sondaj BEI: Doar 68% din firmele din România au investit în ultimul exercițiu financiar, mult sub media UE

Sondaj BEI: Doar 68% din firmele din România au investit în ultimul exercițiu financiar, mult sub media UE
scris 4 dec 2018

Deficitul de investiții rămâne semnificativ în România, în ciuda creșterii puternice din ultimii ani, care a fost determinată însă în principal de consum. Activitatea de investiții rămâne una dintre cele mai scăzute din UE: doar 68 % dintre firme au investit în ultimul exercițiu financiar, comparativ cu 87 % la nivelul UE, arată sondajul anual realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Rezultatele sondajului, care, împreună cu Raportul privind investițiile BEI, oferă o prezentare generală a dinamicii ciclice și structurale în urma investițiilor și finanțării investițiilor din Europa, au fost prezentate astăzi la Banca Națională a României.

Datele colectate arată că incertitudinea în ceea ce privește viitorul, precum și reglementările privind întreprinderile și piața muncii reprezintă cele mai semnificative bariere în calea investițiilor.

Firmele inovatoare din domeniul tehnologiilor avansate sunt cele mai expuse la  dificultăți în obținerea de finanțare externă.

Sondajul Grupului BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor furnizează, în cazul României, date privind activitatea de investiții a firmelor românești, planurile acestora, precum și opinii cu privire la elementele care frânează investițiile. Înțelegerea constrângerilor privind investițiile este crucială pentru ca România să-și continue drumul spre convergența economică.

EIBIS arată că deficitul de investiții perceput – exprimând ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani – se situează peste nivelul UE (20% față de 16%). Acest fapt confirmă rata scăzută a investițiilor la nivel macroeconomic și o calitate semnificativ mai slabă a activelor. Ponderea medie a mașinilor, utilajelor și echipamentelor bazate pe tehnologie de vârf este una dintre cele mai scăzute din UE, o pondere scăzută având și parcul imobiliar eficient din punct de vedere energetic.

În urma unei perioade post-criză prelungite, cu investiții de capital public și privat situate cu 30% sub nivelul celor din 2008, creșterea investițiilor a înregistrat un ritm pozitiv în 2017, prognozele fiind de asemenea îmbunătățite. Tendința de a acorda prioritate consumului în ceea ce privește cheltuiala publică și gradul de îndatorare relativ ridicat al corporațiilor în plan privat au constituit principalii factori care au împiedicat redresarea investițiilor până anul trecut. Înțelegerea motivelor care au stat la baza procesului lent și neuniform de redresare a investițiilor în ultimul deceniu este elementul cheie pentru definirea unor intervenții de politică adecvate cu scopul de a confirma și a beneficia de o tendință pozitivă.

EXCLUSIV BNR, reacție la noua inițiativă a senatorului Zamfir: Impreviziunea nu poate fi stabilită prin lege, amendamentale propuse deturnează scopul Legii dării în plată și sunt neconstituționale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR, reacție la noua inițiativă a senatorului Zamfir: Impreviziunea nu poate fi stabilită prin lege, amendamentale propuse deturnează scopul Legii dării în plată și sunt neconstituționale

„Sondajul, care se desfășoară la nivelul Europei, incluzând și România, oferă băncii UE un instrument politic puternic pentru înțelegerea planurilor de investiții și a nevoilor societăților de stat și private, precum și pentru definirea modului în care BEI poate aduce în mod real valoare economiei și oamenilor. Împreună cu numeroșii reprezentanți locali, BEI este pregătită să răspundă nevoilor existente prin finanțarea investițiilor derulate de corporații și entități de stat din România”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședintele BEI.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că Banca Europeană de Investiții a reprezentat un pilon puternic pentru dezvoltarea economică strategică a României, dirijând investițiile către sectoare critice precum transporturile, infrastructura digitală și noile tehnologii, educație pentru forța de muncă specializată, sănătate sau agricultură. În opinia sa, BEI “contribuie la crearea mentalității potrivite și atitudinii responsabile necesare pentru asumarea unor riscuri calculate. Aceasta susține comunicarea politicilor publice durabile și priorităților pentru dezvoltarea economică și socială a României, pentru a continua și extinde integrarea europeană și convergența economică.”

În urmă cu o zi, BEI a semnat un acord pentru un împrumut în valoare de 30 milioane EUR către BCR Leasing, pentru cofinanțarea proiectelor de leasing care sprijină IMM-urile și întreprinderile de dimensiune intermediară din România. Contractul face parte dintr-o operațiune mai mare (100 milioane EUR) aprobată de BEI, reconfirmând un parteneriat deja de succes cu unul din partenerii cheie de pe piața de leasing financiar din România.

Potrivit datelor prezentate de BEI, investițiile firmelor rămân axate pe înlocuire și orientate către active corporale. Investițiile în active necorporale se situează mult sub nivelul UE (25% față de 36%). O analiză mai atentă a activității de inovare a firmelor din România arată că majoritatea firmelor inovatoare se bazează mai degrabă pe adoptarea de soluții decât pe dezvoltarea acestora

Circa 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri privind finanțarea, iar dependența de sursele de finanțare internă rămâne ridicată. Accesul la finanțare constituie o problemă mai mare în România decât în alte țări UE, iar firmele inovatoare, din domeniul tehnologiilor avansate, se confruntă cu dificultăți și mai mari în obținerea de finanțare externă. Incertitudinea în ceea ce privește viitorul, precum și reglementările privind întreprinderile și piața muncii constituie principalele bariere pentru întreprinderile din România. În plus, lipsa infrastructurii de transport adecvate reprezintă un obstacol mai mare pentru firmele românești comparativ cu întreprinderile similare din UE. Găsirea de forță de muncă având calificări adecvate este o problemă cu care se confruntă în special întreprinderile inovatoare.

Această prezentare generală la nivel de țară conține date obținute în urma interviurilor cu 475 de firme din România în perioada aprilie-august 2018.
Sondajul face parte din Sondajul anual al Grupului BEI privind investițiile și finanțarea investițiilor (EIBIS), un sondaj la nivelul UE în rândul a 12.500 de firme, care culege informații cantitative despre activitățile de investiții din IMM-uri și întreprinderi mai mari, despre cerințele de finanțare și dificultățile cu care se confruntă acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
mugur isarescu
bnr
investitii
sondaj