Sondaj - O treime dintre românii respondenți, cu carduri de credit, folosesc sistemul de plată în rate

Sondaj - O treime dintre românii respondenți, cu carduri de credit, folosesc sistemul de plată în rate
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2021

Unul din patru români cu card de credit, respondenți unui sondaj, spun că își țin cardul de credit intact (24%) sau acoperă integral sumele utilizate în fiecare lună (36%), în timp ce o treime utilizează sistemul de plată în rate fără dobândă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproape jumătate dintre respondenți au solduri de sub 2.500 de lei, sumă cu circa 1.000 de lei sub salariul mediu pe economie. Circa o zecime dintre respondenți utilizează cardul pentru retrageri de numerar, pentru care băncile percep dobânzi și comisioane ridicate, arată un sondaj realizat Finzoom pentru CEC Bank, în rândul a 2.000 de utilizatori de internet din România.

Puțin peste o treime dintre respondenți cheltuie în medie între 300 și 1.000 de lei pe lună de pe cardul de credit. Circa un sfert cheltuie sub 300 de lei, în timp ce sub o cincime folosesc între 1.000 și 2.500 de lei. Cei mai mulți dintre cei chestionați folosesc cardul de credit de 1-2 ori pe lună (45%), iar 24% fac mai mult de 5 operațiuni lunar. O cincime realizează 3-5 operațiuni lunar.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Românii sunt atrași de plata cu cardul de credit deoarece pot achita mai târziu cumpărăturile (29% dintre răspunsuri), de accesul rapid la bani (20% dintre respondenți), iar 14% sunt atrași de costurile reduse, dacă rambursează sumele utilizate la timp.

Pe de altă parte, ca rețineri la utilizarea cardului de credit, cei mai mulți (40%) menționează costuri (dobânda și comisioanele), tentația de a cheltui mai mult decât își permit (28%) și teama că nu-și vor permite să ramburseze creditul (20%).

La jumătatea anului erau în circulație aproape 2,9 milioane de carduri de credit, cu circa jumătate de milion mai multe decât în urmă cu 6 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
card credit
carduri