Spania l-a reținut pe fostul angajat al subsidiarei elvețiene HSBC care a făcut publice datele a mii de conturi

Spania l-a reținut pe fostul angajat al subsidiarei elvețiene HSBC care a făcut publice datele a mii de conturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2018

Poliția din Spania l-a arestat pe denunțătorul condamnat în Elveția pentru că a făcut publice datele bancare a mii de clienți HSBC, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform surselor, poliția spaniolă a primit un mandat internațional de arestare elvețian pe 19 martie pe numele denunțătorului. Autoritățile elvețiene spun că denunțătorul, Herve Falciani, a furat și a încercat să vândă date confidențiale, încălcând astfel legile confidențialității bancare din Elveția, arată news.ro.

Arestarea lui Falciani vine chiar înainte ca el să țină un discurs la o universitate din Madrid.

În 2015, un tribunal elvețian l-a condamnat pe Falciani, un cetățean francez, la cinci ani de închisoare pentru spionaj. El a fugit în Franța din Geneva în 2009.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

O echipă de la Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), condusă de cotidianul francez Le Monde, a publicat informațiile furnizate de Falciani, făcând astfel publice conturile a peste 100.000 de persoane și entități legale.

ICIJ a precizat că în conturile respective se găsesc peste 100 de miliarde de dolari.

Falciani susține că a dorit să facă publică o evaziune fiscală masivă.

Relațiile dintre Elveția și Spania au fost tensionate în ultimul timp după ce Spania a emis un mandat internațional de arestare pe numele unui lider catalan separatist, Marta Rovira, care a fugit în Elveția în martie.

O altă cerere de extrădare din partea Elveției a rezultat în arestarea lui Falciani în 2012 la Barcelona. Dar în 2013 Curtea Supremă a Spaniei a respins cererea, argumentând că acuzațiile aduse nu reprezintă infracțiuni în Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
hsbc
banca