SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel

SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a exprimat îngrijorarea față de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Andrea Orcel, au declarat două persoane cu informații despre aceste modificări, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

UniCredit a înregistrat o serie de plecări de top de la venirea directorului general Orcel, în aprilie 2021, potrivit News.ro.

Fostul bancher de investiții al UBS a trecut rapid la revizuirea structurii de conducere a băncii, alegând noi directori de top, în timp ce a eliminat o configurație dublă.

Chiar dacă schimbările de management nu sunt neobișnuite atunci când preia conducerea un nou CEO, plecările la UniCredit au continuat, iar acestea sunt mai numeroase decât la alte bănci italiene, cum ar fi Intesa Sanpaolo, a cărei echipă de vârf este stabilă de aproximativ un deceniu.

Ministerul Finanțelor vrea ca administratorii provizorii la Exim Banca Românească să poată rămâne în funcție până alege o nouă conducere CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor vrea ca administratorii provizorii la Exim Banca Românească să poată rămâne în funcție până alege o nouă conducere

Supraveghetorii bancari europeni au semnalat problema UniCredit în ultimele luni, ca parte a feedback-ului obișnuit adresat băncilor în evaluarea riscurilor, a spus una dintre surse, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece chestiunea este confidențială.

Reuters nu a putut stabili preocupările specifice. BCE și UniCredit au refuzat să comenteze.

Supraveghetorii bancari, care au sarcina de a menține stabilitatea financiară, se îngrijorează, în general, de rata ridicată a schimbării managementului, deoarece plecările frecvente pot crește riscurile operaționale.

De asemenea, mutările de personal pot îngreuna menținerea planurilor de succesiune fără probleme, inclusiv menținerea unui grup de directori mai tineri gata să își asume mai multe responsabilități.

Prima platformă digitală care adună informațiile despre finanțări UE și simplifică sutele de pagini din ghidurile solicitanților, lansată de BCR și Oceanobe CITEȘTE ȘI Prima platformă digitală care adună informațiile despre finanțări UE și simplifică sutele de pagini din ghidurile solicitanților, lansată de BCR și Oceanobe

Schimbările frecvente la vârf riscă să întârzie implementarea strategiilor pe care BCE le monitorizează îndeaproape, cum ar fi trecerea la digitalizare.

Supraveghetorii se concentrează, de asemenea, pe guvernanță și pe modul în care băncile gestionează riscurile neașteptate. Ei efectuează analize anuale ale modului în care sunt gestionate băncile, examinând oamenii și funcțiile cheie. Aceasta face parte dintr-o evaluare mai amplă a capacității băncilor de a gestiona riscurile, ceea ce determină BCE să stabilească anual cerințe de capital specifice băncilor.

BCE a declarat în decembrie, când a publicat rezultatele proceselor sale anuale de evaluare, că băncile trebuie să acorde o atenție deosebită guvernanței interne, dat fiind că trei din patru au deficiențe în acest domeniu.

SCHIMBĂRI

Echipa de top a rivalei mai mari a UniCredit, Intesa Sanpaolo, a fost în vigoare aproape de când CEO-ul Carlo Messina a preluat conducerea în 2013. Intesa a făcut câteva schimbări recent, inclusiv promovarea directorului financiar adjunct în funcția de director financiar, în timp ce Messina se pregătește să solicite un nou mandat.

UniCredit a numit recent un șef interimar al departamentului juridic, după plecarea lui Gianpaolo Alessandro, care a fost și secretar al consiliului de administrație timp de un deceniu, au declarat surse pentru Reuters luna trecută.

UniCredit Bank aduce și în România platforma de investiții onemarkets Fund, în parteneriat cu BlackRock, J.P.Morgan, Fidelity și alte mari fonduri globale CITEȘTE ȘI UniCredit Bank aduce și în România platforma de investiții onemarkets Fund, în parteneriat cu BlackRock, J.P.Morgan, Fidelity și alte mari fonduri globale

În această lună, banca a numit-o pe Elena Carletti, care conduce de mult timp comitetul de risc al UniCredit, vicepreședinte al consiliului de administrație, după ce Lamberto Andreotti, în funcție din 2019, a decis să nu mai obțină un alt mandat în consiliu.

Unii dintre cei plecați au fost angajați sau promovați de Orcel. În iulie 2023, UniCredit a numit un nou director digital după plecarea lui Jingle Pang, un fost director al Ping An care a devenit șef de tehnologie sub Orcel.

UniCredit este la al treilea director de operațiuni de la venirea lui Orcel, după ce Bart Schlatmann a demisionat anul trecut.

Schlatmann a preluat locul veteranului UniCredit Ranieri de Marchis, care a devenit COO în aprilie 2021, înainte de a pleca în mai 2022.

Printre alte plecări se numără Niccolo Ubertalli, care a plecat în iulie 2022 , la un an după ce i s-a dat responsabilitatea pentru afacerile interne ale UniCredit. O notă internă în aceeași lună arăta că Stefano Vecchi, șeful unității italiene de private banking și gestionare a patrimoniului a UniCredit, pleacă după 10 luni în acest rol.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
orcel