Ungaria vrea să vândă integral MKB Bank la începutul anului viitor

Ungaria vrea să vândă integral MKB Bank la începutul anului viitor

Sursa foto: candela.hu

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2015

Banca Centrală a Ungariei (NBH) intenționează să vândă integral banca de stat MKB la începutul anului viitor, a anunțat marți adjunctul guvernatorului NBH, Marton Nagy, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna septembrie 2014, statul ungar a finalizat achiziția băncii MKB Bank de la grupul german BayernLB, pentru suma de 55 milioane de euro, cu intenția de a o revinde după finalizarea unui proces de reorganizare și curățare a activelor.

Directorul general al MKB, Adam Balog, a declarat pentru Reuters că structura 'preferată' a acționariatului băncii include investitorii străini.

Marton Nagy a explicat că MKB a angajat banca americană de investiții JP Morgan pentru consiliere în vederea privatizării și recent a avut loc o întâlnire cu investitorii privați la Londra, obiectivul fiind vânzarea unei participații de cel puțin 51% în banca din Ungaria. La modul ideal, MKB ar trebui privatizată integral la începutul anului viitor, a adăugat guvernatorul NBH.

Acesta a anunțat că Banca Centrală a Ungariei dorește listarea MKB la Bursa de la Budapesta în următorii trei - patru ani.

Ofertele pentru MKB vor fi prezentate probabil la începutul anului viitor iar strategia NBH este menită să creeze o structură 'rară' a acționariatului, care să includă investitori interni și externi, a precizat Marton Nagy. Acesta a adăugat: 'Scopul nostru este să vindem 100%. Dacă nu vom reuși, sperăm să vindem cel puțin 51%', în funcție de prețul ce ni se oferă.

Recent, Adam Balog a informat că, în prezent, MKB se concentrează pe oportunitățile oferite de economia Ungariei și ar putea intra pe piața creditelor ipotecare.

În prima jumătate a acestui an, MKB a înregistrat pierderi înainte de taxe de patru miliarde de forinți (14,47 milioane de dolari), în scădere față de pierderile de 15,3 miliarde de forinți înregistrate în perioada similară a anului trecut, datorită măsurilor de restructurare și reducerii provizioanelor.

În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporție de 80% de bănci străine. Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen și Erste, băncii belgiene KBC și băncilor italiene Unicredit și Intesa Sanpaolo.

În 2013, grupul ungar MKB și-a vândut întreaga participație directă de 96,3% la subsidiara sa din România, Nextebank SA. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
mkb bank
marton nagy