Băncilor chineze de stat li s-a ordonat să rostogolească datoriile administrațiilor locale

Băncilor chineze de stat li s-a ordonat să rostogolească datoriile administrațiilor locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2023

Autoritățile chineze au trimis instrucțiuni către băncile de stat să rostogolească datoriile actuale ale administrațiilor locale prin împrumuturi pe termen mai lung la dobânzi mai mici, măsura făcând parte din eforturile Beijingului de a reduce riscurile create de datoriile administrațiilor locale asupra unei economii care încetinește, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Municipalitățile chineze îndatorate reprezintă un risc important pentru a doua mare economie a lumii și, posibil, asupra stabilității sale financiare, susțin economiștii, pe fondul agravării crizei imobiliare a mai multor ani de investiții uriașe în infrastructură și a exploziei costurilor asociate cu pandemia de COVID-19, scrie Agerpres.

Fumatul este interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun – proiect adoptat tacit de Senat CITEȘTE ȘI Fumatul este interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun – proiect adoptat tacit de Senat

Datoriile administrațiilor locale din China au ajuns la 92.000 de miliarde de yuani, sau 76% din PIB în 2022, de la 62,2% din PIB în 2019. O parte din aceste datorii sunt emise de vehicule speciale de finanțare ale administrațiilor locale, pe care orașele chineze le utilizează pentru a strânge bani destinați proiectelor de infrastructură.

Potrivit surselor citate de Reuters, săptămâna trecută Banca centrală a Chinei a emis ordine către marile bănci de stat să prelungească maturitățile, să ajusteze planurile de rambursare și să reducă dobânzile pentru împrumuturile restante ale vehiculelor speciale de finanțare ale administrațiilor locale.

Pentru a se asigura că băncile nu vor înregistra pierderi mari de pe urma restructurării datoriilor, dobânzile pentru împrumuturile rostogolite nu ar trebui să fie mai mici decât cele la titlurile de stat emise de Trezoreria chineză, a precizat una dintre surse, adăugând că durata împrumuturilor nu ar trebui să depășească 10 ani. În prezent, randamentul pentru obligațiunile guvernamentale pe 10 ani emise de Trezoreria chineză este de aproximativ 2,7%.

Cu toate acestea, Guvernul de la Beijing a adoptat o abordare prudentă în ceea ce privește rezolvarea problemelor cu datoriile administrațiilor locale pentru a evita riscul unui hazard moral. Investitorii ar putea fi încurajați să își asume riscuri și mai mari plecând de la supoziția că Beijingul va veni întotdeauna în sprijinul administrațiilor locale sau companiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
china