BCE menține dobânzile la un nivel istoric de mic, dar avertizează - Războiul din Ucraina are repercusiuni grave asupra economiei zonei euro

BCE menține dobânzile la un nivel istoric de mic, dar avertizează - Războiul din Ucraina are repercusiuni grave asupra economiei zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2022

BCE și-a menținut, joi, dobânzile la un nivel istoric de mic, păstrând neschimbată politica monetară. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Războiul din Ucraina are repercusiuni ”grave” asupra economiei zonei euro, afirmă Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), iar scumpirea puternică a energiei, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și un recul al încrederii întunecă perspectivele, relatează AFP.

”Războiul din Ucraina afectează grav economia zonei euro și a crescut în mod considerabil incertitudinea”, subliniază într-o conferință de presă virtuală președinta Băncii Centrale Europene (BCE), arată news.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

”Impactul războiului asupra economiei va depinde de evoluția conflictului, de efectul sancțiunilor actuale și de evenrtuale măsuri suplimentare”, avertizează ea.

Aceste incertitudini explică prudența gardienilor zonei euro care, spre deosebire de alte mari bănci centrale, nu au lansat o creștere a dobânzii directoare și nici nu au definit un calendar pecis al creșterii, cu scopul de a opri o explozie a prețurilor.

”Persistența costurilor energetce mari împreună cu pierderea încrederii ar putea conduce la scăderea cererii și la frânarea consumului”, ceea ce ar afecta și mai mult creșterea economică a zonei euro, estimează Christine Lagarde.

Ea prezintă o imagine puțin încurjatoare a contextului.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

”Războiul apasă deja asupra încrederii întreprinderilor și consumatorilor, mai ales prin incertitudinea pe care o antrenează. Prețurile energiei și produselor de bază sunt în creștere puternică. Gospodăriile suferă un cost al vieții mai mare”, în timp ce ”întreprinderile se confruntă cu costuri de producție mai mari și în timp ce războiul a creat noi blocaje” în lanțurile logistice.

În urma unui Consiliu al Guvernatorilor, Institutul de la Frankfurt s-a limitat să-și reitereze semnalul din martie în favoarea stabilității prețurilor și a anunțat că achiziția netă de active, efectuată în cadrul APP, va înceta în ”trimestrul trei”.

Prima creștere a dobânzilor urmează să aibă loc ”la ceva timp după” încetarea acestor achiziții, undeva ”între o săptămână și mai multe luni” după aceea, anunță Christine Lagarde.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi