BCE pregătește o ''bancă de rebuturi'' pentru împrumuturile care vor deveni toxice în contextul coronavirusului

BCE pregătește o ''bancă de rebuturi'' pentru împrumuturile care vor deveni toxice în contextul coronavirusului

Sursa foto Dreamstime.com

scris 10 iun 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) pregătește o schemă pentru a transfera credite în valoare de sute de miliarde de euro care riscă să nu poată fi rambursate din cauza crizei coronavirusului, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Acest proiect este destinat să protejeze băncile comerciale de un al doilea val al crizei economice provocat de pandemia de COVID-19, în situația în care creșterea șomajului va pune numeroase gospodării în imposibilitatea de a-și rambursa creditele, arată Agerpres.

Potrivit surselor citate de Reuters, BCE a pus la punct un grup de reflexie pentru a analiza proiectul unei "bad bank" (-bancă de rebuturi-n.r.) iar lucrările s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Departamentul de Justiție trimite citații marilor bănci americane pentru informații privind împrumuturile de urgență destinate firmelor mici afectate de coronavirus CITEȘTE ȘI Departamentul de Justiție trimite citații marilor bănci americane pentru informații privind împrumuturile de urgență destinate firmelor mici afectate de coronavirus

Una dintre sursele citate de Reuters susține că în ultimele săptămâni noul președinte al BCE, Christine Lagarde, s-a consultat cu bancheri și oficiali ai Uniunii Europene cu privire la o schemă de tip "bancă de rebuturi", un proiect care a fost discutat și respins în urmă cu doi ani.

Însă pentru ca această schemă să vadă lumina zilei este nevoie indispensabilă de sprijinul Germaniei, prima economie a zonei euro. Însă autoritățile de la Berlin se opun de mai mulți ani acestei scheme, respingând orice idee care se bazează pe responsabilitatea partajată cu privire la datorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
virus