BEI relaxează politica împrumuturilor cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a ajuta statele UE să finanțeze investiții în apărare

BEI relaxează politica împrumuturilor cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a ajuta statele UE să finanțeze investiții în apărare
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2024

Banca Europeană de Investiții (BEI) își va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanța mai multe investiții legate de apărare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderii UE au cerut în martie BEI, care este deținută în totalitate de guvernele UE, să-și schimbe politica de creditare, care exclude în mod explicit împrumuturile pentru proiecte pur militare, pentru a ajuta Europa să-și intensifice producția de apărare după invazia Rusiei în Ucraina.

Ca urmare, banca va renunța la o cerință conform căreia proiectele cu dublă utilizare obțin mai mult de 50% din veniturile așteptate din utilizarea civilă și va înlocui aceasta cu orice utilizare civilă plauzibilă.

O astfel de mișcare va exclude în continuare finanțarea pentru avioane de luptă, tunuri, tancuri sau muniții, satisfăcând acele guverne UE care erau îngrijorate că banca își va pierde ratingul AAA dacă ar începe să acorde împrumuturi pentru proiecte pur militare.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria CITEȘTE ȘI LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

Dar va extinde sfera de activitate a băncii pentru a include echipamente și infrastructură care pot servi nevoilor militare sau poliției defensive, precum și nevoilor civile, cum ar fi recunoașterea, supravegherea, protecția și controlul spectrului, decontaminarea, cercetarea și dezvoltarea, echipamentele, mobilitatea militară, controlul frontierelor, protecția infrastructurii critice și a dronelor.

Acest lucru va ajuta în special țările est-europene, vecinii Rusiei, care sunt mai preocupate de o potențială invazie rusă și care beneficiază de dobânzile de creditare ale BEI, mai ieftine, decât de dobânzile de finanțare pe care le pot obține pe piață.

”Vom intensifica și ne vom accelera sprijinul pentru industria europeană de securitate și apărare, păstrând în același timp capacitatea noastră de finanțare și cele mai înalte standarde de mediu, sociale și de guvernanță. În calitate de braț financiar al UE, trebuie să contribuim la asigurarea păcii și securității Europei”, a declarat Nadia Calvino, președinta BEI.

Banca are 6 miliarde de euro pentru împrumuturi destinate sectorului european de securitate și apărare, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

Cu un bilanț total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituție financiară multilaterală din lume după active.

BEI a declarat că va consolida, de asemenea, cooperarea cu Agenția Europeană de Apărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
credite proiecte utilizare doala
investitii aparare