BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii
scris 7 feb 2017

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința de marți, să mențină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% și pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu așteptările analiștilor.

La ședința Consiliului de Administrație al BNR au participat, ca și la ultimele ședințe din 2016 și prima ședință din acest an, doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influență și luare de mită.

Parlamentul va numi în acest an un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu, potrivit declarațiilor liderilor politici, scrie News.ro.

Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administrație al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară de marți, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidității din sistemul bancar.

Analiștii se așteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a doua ședință din acest an.

Iohannis, ironic în Parlament, PSD părăsește sala: Ați obosit deja? Ghinion! Voi convoca referendum CITEȘTE ȘI Iohannis, ironic în Parlament, PSD părăsește sala: Ați obosit deja? Ghinion! Voi convoca referendum

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr