Brexit: Bancherii străini din Londra încep să ceară să fie trimiși acasă, sătui de incertitudini

Brexit: Bancherii străini din Londra încep să ceară să fie trimiși acasă, sătui de incertitudini
scris 5 apr 2017

Angajații străini ai unora dintre cele mai mari bănci din Londra încep să ceară să fie transferați în țările de origine, sătui să se mai întrebe dacă posturile lor vor fi mutate sau desființate, au declarat persoane apropiate solicitărilor, transmite Bloomberg.

Bancheri ai Citigroup, Goldman Sachs și HSBC s-au oferit să revină în țările lor de origine din Uniunea Europeană, dacă angajatorii lor trebuie să transfere personal după Brexit, au spus sursele, scrie News.ro.

La Societe Generale, cel puțin doi traderi s-au transferat deja în țările lor, Franța și Italia, anticipând că banca ar putea începe să își disperseze personalul din Londra pe continent, a spus una dintre persoane.

Marile bănci au început procesul de transferare a unor operațiuni din Marea Britanie în centre noi sau extinse din UE, după ce premierul britanic Theresa May a declanșat mecanismul oficial de ieșire din blocul comunitar.

Companiile se pregătesc pentru un Brexit dur, care implică pierderea dreptului de a vinde liber servicii în Uniunea Europeană de la sediile din Londra, și vor să aibă birouri pe continent la sfârșitul negocierilor de doi ani dintre Marea Britanie și UE.

Deloitte: Fuziunile și achizițiile din primul trimestru au totalizat 370-500 milioane euro. Cea mai mare tranzacție a vizat o firmă de pariuri CITEȘTE ȘI Deloitte: Fuziunile și achizițiile din primul trimestru au totalizat 370-500 milioane euro. Cea mai mare tranzacție a vizat o firmă de pariuri

Brexitul ar putea inversa tendința din ultimele decenii, în care cei mai buni absolvenți universitari din UE au mers la Londra pentru cariere în industria financiară, întrucât acolo se află sediile centrale al băncilor globale de investiții.

Între aceste bănci, JP Morgan ar putea transfera din Marea Britanie pe continent 4.000 dintr-un total de 16.000 de angajați, Barclays 150 din 100.000, Morgan Stanley 1.000 din 6.000, Goldman Sachs 1.000 din 6.000, UBS 1.500 din 5.000 și HSBS1.000 din 5.000, potrivit informațiilor obținute de Bloomberg.

Purtătorii de cuvânt ai unora dintre aceste bănci au refuzat să comenteze.

Potrivit institutului de cercetări Bruegel, Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă în sectorul bancar și 20.000 în domeniul serviciilor financiare, în condițiile în care clienții ar putea transfera din Marea Britanie active în valoare de 1.800 de miliarde de dolari după Brexit.

Alte estimări variază între 232.000 și 4.000 de locuri de muncă pierdute.

Potrivit datelor companiei de consultanță PwC, în industria serviciilor financiare din Londra lucrează aproximativ 45.000 de cetățeni ai UE.

O reprezentantă a unei firmei de recrutare din Dublin a spus că a constatat deja o creștere a întrebărilor din partea bancherilor irlandezi din Londra, interesați să se întoarcă în Irlanda, dacă găsesc postul potrivit.

Piața imobiliară de lux a Londrei este deja afectată, după ce băncile de investiții au redus anul trecut numărul de angajați și bonusurile. Cererea pentru proprietățile cu chirii de 3.000-5.000 de lire sterline pe săptămână, populare în rândul directorilor din sectorul financiar, este în scădere, potrivit unui raport al firmei de consultanță Knight Frank, publicat luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
bancheri