BRI: Băncile centrale trebuie să crească dobânzile ”rapid și hotărât” pentru a ține sub control inflația

BRI: Băncile centrale trebuie să crească dobânzile ”rapid și hotărât” pentru a ține sub control inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2022

Banca pentru Reglemente Internaționale (BRI) a cerut ca ratele dobânzilor să fie majorate ”rapid și hotărât”, pentru a preveni transformarea inflației în ceva și mai problematic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BIR, organizație a băncilor centrale mondiale, cu sediul în Elveția, și-a ținut reuniunea anuală în ultimele zile, unde reprezentanții unor bănci de top s-au întâlnit pentru a discuta despre dificultățile lor actuale și despre unul dintre cele mai tulburi începuturi de an pentru piețele financiare globale, scrie News.ro.

GALERIE FOTO David Popovici a revenit în țară după performanța istorică de la CM: De-abia aștept să văd cum am reușit să schimb acest sport. Visul meu este să devin cel mai rapid din istorie CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO David Popovici a revenit în țară după performanța istorică de la CM: De-abia aștept să văd cum am reușit să schimb acest sport. Visul meu este să devin cel mai rapid din istorie

Creșterea prețurilor energiei și alimentelor înseamnă că inflația în multe locuri este acum cea mai ridicată din ultimele decenii.

Dar remediul obișnuit, de creștere a ratelor dobânzilor, mărește riscul recesiunii și chiar al temutei ”stagflații”, în stilul anilor 1970, în care creșterea prețurilor este cuplată cu o creștere economică scăzută sau negativă.

”Cheia pentru băncile centrale este să acționeze rapid și hotărât, înainte ca inflația să devină înrădăcinată”, a declarat Agustín Carstens, directorul general al BRI, ca parte a raportului anual post reuniune al organizației, publicat duminică.

Carstens, fostul șef al băncii centrale a Mexicului, a spus că trebuie să acționeze ”în trimestrele viitoare”.

BRI consideră că o aterizare economică soft - în care dobânzile cresc fără a declanșa recesiuni - este încă posibilă, dar acceptă că este o situație dificilă.

”Depinde în mare măsură de cât de permanente sunt aceste șocuri (inflaționiste). Dacă această înăsprire generează pierderi masive, generează corecții masive ale activelor și asta contaminează consumul, investițiile și locurile de muncă - desigur, acesta este un scenariu mai dificil”, a spus Carstens, adăugând că răspunsul piețelor financiare ar fi, de asemenea, crucial.

Piețele financiare mondiale înregistrează deja una dintre cele mai mari vânzări din memoria recentă, deoarece băncile centrale importante, precum Rezerva Federală (Fed) a SUA - și de luna viitoare BCE - se îndepărtează de dobânzile scăzute record și de măsurile de stimulare consecutive din ultimii aproape 15 ani.

Acțiunile globale au scăzut cu 20% din ianuarie, iar unii analiști calculează că titlurile de trezorerie ale SUA, reperul piețelor mondiale de împrumut, ar putea avea cele mai mari pierderi în prima jumătate a anului din 1788.

Carstens a spus că avertismentele recente ale BRI cu privire la prețurile spumoase ale activelor înseamnă că actuala corecție ”nu este neapărat o surpriză completă”.

Faptul că nu au existat ”perturbări majore pe piață” până acum a fost, de asemenea, liniștitor, a adăugat el.

O parte a raportului BRI publicat deja săptămâna trecută spunea că imploziile recente de pe piețele criptomonedelor au fost un indiciu că avertismentele făcute de mult timp referitoare la banii digitali descentralizați se materializează acum.

Nu există așteptări ca aceste colapsuri să provoace o criză sistemică, așa cum s-a întâmplat cu creditele neperformante care au declanșat prăbușirea financiară globală.

Dar Carstens a subliniat că pierderile vor fi considerabile și că natura opacă a universului cripto a alimentat incertitudinea.

Revenind la imaginea macroeconomică, el a adăugat că BRI nu se așteaptă în prezent la o perioadă de stagflație larg răspândită.

El a mai spus că, deși multe bănci centrale globale și BRI însăși au subestimat în mod semnificativ cât de rapid s-a accelerat inflația globală în ultimele șase până la 12 luni, acestea nu sunt pe cale să-și piardă peste noapte credibilitatea câștigată cu greu.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca pentru reglemente internaționale
dobanzi