Bundesbank anunță când ar putea avea loc prima reducere a dobânzilor în zona euro

Bundesbank anunță când ar putea avea loc prima reducere a dobânzilor în zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

Prima reducere a dobânzii în zona euro ar putea avea loc în iunie. Această opinie a fost exprimată de șeful Băncii Federale Germane (Bundesbank) Joachim Nagel într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

„Dacă cea mai recentă evaluare a Consiliului guvernatorilor [BCE] este confirmată de datele primite și de perspectivele noastre pentru viitor, este probabil să vedem prima reducere a ratei în iunie”, a spus Nagel. "Dar chiar dacă ratele dobânzilor vor scădea pentru prima dată în iunie, asta nu înseamnă că vom continua să le scădem și la ședințele ulterioare ale Consiliului guvernatorilor. Nu suntem pe pilot automat", a subliniat el, potrivit Adevărul.

Decizie în instanță - Impact Developer & Contractor primește 10 milioane lei despăgubiri de la Municipiul Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI Decizie în instanță - Impact Developer & Contractor primește 10 milioane lei despăgubiri de la Municipiul Cluj-Napoca

Șeful Bundesbank a remarcat că există încă o mare incertitudine cu privire la viitoarele schimbări economice și de preț. „Deci vom lua decizii în fiecare întâlnire. În acest moment, sunt mulțumit de ceea ce am realizat cu cele zece creșteri ale ratelor noastre și cred că am putea fi pregătiți pentru o reducere inițială a ratei.”

În ceea ce privește inflația, Nagel a remarcat că pot exista luni în care inflația crește ușor, deoarece unele prețuri tind să fluctueze, în special prețurile la energie. „În general, mă aștept ca inflația să continue să scadă spre ținta noastră de 2% și să o atingă în 2025. Dar trebuie să rămânem precauți”, a avertizat el. „Nu ar trebui să reducem dobânzile prea repede și să punem în pericol ceea ce s-a realizat”, a concluzionat șeful Bundesbank.

Pe 11 aprilie, Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să mențină neschimbate trei rate-cheie ale dobânzii. Astfel, dobânda de bază se menține la 4,5% pe an, rata la depozite este de 4%, iar la creditele pe termen scurt de la BCE - 4,75%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
dobanda