Bursele europene au început săptămâna pe “roșu”, trase în jos de bănci și companiile auto

Bursele europene au început săptămâna pe “roșu”, trase în jos de bănci și companiile auto
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 ian 2017

Perspectivele unui Brexit “dur” și amenințările lui Donald Trump la adresa producătorilor auto din afara SUA au trimis acțiunile europene în teritoriu negativ, Hugo Boss și producătorii de lentile și ochelari Luxottica și Essilor, care au anunțat o mega-fuziune de 46 miliarde de euro, fiind printre puținele companii care au înregistrat creșteri de peste 1% într-o ședință “roșie” pentru majoritatea emitenților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,8%, până la 363,51 puncte, tras în jos de bănci și companiile auto, potrivit MarketWatch.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a reiterat, într-un interviu pentru publicația germană Bild, că va impune o taxă de 35% pentru importurile de automobile din Mexic, țară care găzduiește fabrici deținute de producători auto europeni, în frunte cu Daimler, BMW și Volkswagen. În același timp, Trump a avertizat companiile auto că vor trebui să înființeze fabrici în SUA dacă vor să facă afaceri în această țară.

Trump vrea un acord rapid cu Marea Britanie, după ce Obama îi avertizase pe britanici că trebuie să stea la coadă dacă votează pro-Brexit CITEȘTE ȘI Trump vrea un acord rapid cu Marea Britanie, după ce Obama îi avertizase pe britanici că trebuie să stea la coadă dacă votează pro-Brexit

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu 2%, cele ale BMW cu 1,4%, iar titlurile Daimler cu 1,6%, imprimând un declin de 0,6% la nivelul referinței DAX 30, a bursei de la Frankfurt. La Milano, acțiunile Fiat Chrysler Automobiles au pierdut 4,2% din valoare, în condițiile în care grupul controlat de familia Agnelli este acuzat că ar folosi un soft ilegal pentru a înșela testele antipoluare. Autoritățile britanice au anunțat luni că vor testa modelul Jeep Grand Cherokee comercializat pe piața locală în urma acuzațiilor formulate de Agenția americană de Mediu (EPA), scrie Reuters.

La Londra, titlurile băncilor și ale companiilor din telecom, dar și lira sterlină, au fost puternic afectate de îngrijorările că premierul Theresa May este gata să scoată Marea Britanie de pe piața unică europeană.

Acțiunile Barclays au coborât cu 1,8%, iar Lloyds Banking Group și operatorul de telefonie Vodafone au consemnat deprecieri de 2% fiecare. Acțiunile Royal Bank of Scotland au scăzut cu 2,8%, în urma retrogradării de către Goldman Sachs Group din cauza expunerii la politici volatile.

Totodată, lira a scăzut luni sub 1,2 dolari pentru prima dată din octombrie, după ce publicația Sunday Times a relatat că May este pregătită să retragă Marea Britanie de pe piața unică, în schimbul controlului asupra imigrației și a dreptului de a încheia acorduri comerciale cu alte țări. Moneda națională britanică a atins un minim intraday de 1,196 dolari, însă și-a mai revenit ulterior, iar în jurul orei 19:30 era cotată la 1,2061 dolari, în coborâre cu 0,9% comparativ cu închiderea de vineri.

Angela Merkel îi răspunde lui Donald Trump, după ce acesta a susținut că mai multe state europene vor urma exemplul Marii Britanii CITEȘTE ȘI Angela Merkel îi răspunde lui Donald Trump, după ce acesta a susținut că mai multe state europene vor urma exemplul Marii Britanii

 

Indicele FTSE 100 s-a depreciat cu doar 0,15%, declinul fiind frânat de creșterile din sectorul minier. Acțiunile Randgold Resources au crescut cu 1,6%, în condițiile în care prețul aurului a urcat 1.202 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Tot pe partea de creșteri, acțiunile producătorului de îmbrăcăminte și accesorii de lux Hugo Boss au urcat cu 7,8%, după ce directorul general Mark Langer a indicat că profitul pe 2016 va fi mai mare decât se estima inițial. Titlurile Luxottica și Essilor International s-au apreciat cu 8,2%, respectiv 11,2%, în urma anunțului privind preluarea Essilor de către producătorul ochelarilor Ray-Ban pentru circa 22,8 miliarde de euro. Compania rezultată va avea o capitalizare de aproximativ 46 miliarde de euro și va rivaliza cu cea a producătorului de bunuri de lux Hermes International.

Pe alte piețe, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, a scăzut cu 0,8%, în timp ce FTSE MIB, al bursei milaneze, a avut un recul de 1,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii