Bursele europene au închis în urcare ușoară; Banco Popular Español a pierdut aproape o treime din valoare

Bursele europene au închis în urcare ușoară; Banco Popular Español a pierdut aproape o treime din valoare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 mai 2016

Principalele burse europene s-au apreciat ușor joi, recuperând pierderile de până la 0,3% înregistrate pe parcursul ședinței, pe fondul evoluției pozitive din sectoarele auto și minier. Titlurile Banco Popular Español, a șasea mare bancă din Spania, s-au prăbușit cu aproape 27% după ce instituția de credit a anunțat că intenționează să atragă 2,5 miliarde de euro de la investitori prin vânzarea de noi acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a încheiat ziua cu un câștig de 0,1%, după ce miercuri a avansat cu 1,2%, până la cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Companiile din minerit și producătorii auto au înregistrat cele mai mari creșteri, în timp ce acțiunile băncilor și companiile energetice au închis în teritoriu negativ, ultimele în pofida avansului cotațiilor petrolului, care au urcat joi peste pragul de 50 dolari/baril pentru prima dată în ultimele șase luni. 

Anunțul potrivit căruia Banco Popular Español cere fonduri de la investitori a provocat scăderea acțiunilor băncii cu 26,6%, până la 1,75 euro/unitate, cel mai mic preț din ultimii 26 de ani, notează MarketWatch și Bloomberg.

Creditele în lei acordate populației de către bănci au crescut cu peste 35% în ultimul an CITEȘTE ȘI Creditele în lei acordate populației de către bănci au crescut cu peste 35% în ultimul an

Banco Popular vrea să vândă aproximativ 2 miliarde de acțiuni la un preț de 1,25 euro/unitate, cu aproape jumătate sub cotația de la închiderea de miercuri, de 2,36 euro. Fondurile atrase ar urma să fie folosite pentru consolidarea capitalului și pentru acoperirea pierderilor cauzate de împrumuturile neperformante, în special credite ipotecare.

"Este brutal. Valoarea acțiunilor investitorilor se va dilua enorm", a spus pentru Bloomberg analistul Nuria Alvarez de la firma de brokeraj Renta 4.

Declinul abrupt al titlurilor Banco Popular s-a reflectat în scăderi de până la 5% în rândul principalelor bănci locale, în timp ce bursa de la Madrid a închis pe minus cu 0,5%.

Pe restul continentului, bursele de la Frankfurt și Paris au avansat cu câte 0,7%, în timp ce piețele de capital de la Londra și Milano au încheiat cu un câștig de sub 0,1%.

Printre companiile care au consemnat aprecieri se numără ArcelorMittal, cu o creștere de 7,1%, alimentată de speculațiile referitoare la o posibilă extindere a anchetei demarate de Comisia Europeană în privința importurile europene de oțel, precum și producătorii auto PSA Peugeot Citroen și Renault, care au avansat cu peste 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
banco popular español