Bursele europene s-au apreciat pentru a doua zi, impulsionate de revenirea băncilor

Bursele europene s-au apreciat pentru a doua zi, impulsionate de revenirea băncilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 dec 2016

Principalele burse europene au crescut pentru a doua ședință consecutiv marți, susținute de avansul companiilor de utilități și de titlurile bancare, acestea din urmă recuperând pierderile înregistrate în urma rezultatului de la referendumul din Italia referitor la modificarea Constituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1%, după un avans de 0,6% în ședința de luni. Bursa din Frankfurt a crescut cu aproape 0,9%, piața de capital de la Paris cu 1,3%, în timp ce bursa de la Milano, printre puținele care au consemnat pierderi ieri, a urcat cu 4,4%, în contextul unei creșteri de 9% la nivelul sectorului bancar.

Prețul acțiunilor Mediobanca s-a majorat cu 9,9%, titlurile Intesa Sanpaolo au urcat cu 8,2%, iar cele ale Unione di Banche Italiane și Banco Popolare Societa Cooperativa cu 9,7%, respectiv 9%, potrivit MarketWatch. Chiar și Banca Monte dei Paschi di Siena a revenit pe creștere, cu o apreciere de 1,2%, însă nu suficient de robustă pentru a inversa scăderea de 4,2% înregistrată luni. Cea mai veche bancă din lume se confruntă cu mari dificultăți financiare și un nivel ridicat al creditelor neperformante, iar guvernul Italiei nu a exclus un ajutor de stat în cazul în care investitorii privați nu pot fi convinși să participe la un plan pentru recapitalizarea instituției de credit.

MedLife vrea să se listeze pe bursă la o capitalizare de piață de 156 milioane euro CITEȘTE ȘI MedLife vrea să se listeze pe bursă la o capitalizare de piață de 156 milioane euro

Bursa londoneză a fost marcată de o volatilitate crescută astăzi și a petrecut o bună parte din zi în teritoriu negativ, însă aprecierile din sectorul bancar au împins indicele FTSE 100 pe creștere spre finalul sesiunii. Indicele de referință a urcat cu 0,5%, susținut de aprecierea puternică a acțiunilor Royal Bank of Scotland (+5,7%), Barclays (+4,6%) și HSBC Holdings (+4,4%).

Pe partea de scăderi, titlurile traderilor de instrumente derivate IG Group Holdings și CMC Markets s-au depreciat cu câte 38%, după ce Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie a publicat o serie de propuneri care ar putea limita tranzacțiile cu derivate. Tranzacțiile cu derivate au crescut vizibil în ultima perioadă,  iar FCA este îngrijorată că britanicii nu înțeleg suficient de bine aceste produse, potrivit instituției.

Și companiile petroliere au consemnat pierderi astăzi, în condițiile în care prețul aurului negru a revenit pe scădere. Acțiunile Tullow Oil s-au depreciat cu 6,4%, evoluție influențată și de analiștii Goldman Sachs, care au recomandat investitorilor să vândă titlurile companiei.

În sectorul minier, acțiunile Anglo American au coborât cu 3,9%, iar cele ale Glencore, cu 1,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii