Bursele europene scad puternic, după datele dezamăgitoare din Germania și avertismentele FMI privind economia globală

Bursele europene scad puternic, după datele dezamăgitoare din Germania și avertismentele FMI privind economia globală
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 apr 2016

Principalele burse europene înregistrau scăderi de peste 1% după prima jumătate a ședinței de marți, după ce datele sub așteptări privind comenzile industriale din Germania și comentariile Fondului Monetar Internațional (FMI) asupra perspectivelor economiei globale au generat un sentiment negativ în piețe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 15:00, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 1,8%, în condițiile în care toate sectoarele înregistrau pierderi, scrie MarketWatch.

Benchmark-ul bursei de la Frankfurt, DAX 30, a scăzut cu 2,3% și ar putea închide la cel mai redus nivel începând cu 10 martie, după ce ministerul Economiei a anunțat o scădere de 1,2% a comenzilor industriale în martie, comparativ cu un avans de 0,2% anticipat de analiști.  

"Piețele de capital se află din nou sub presiune, iar evoluția DAX sugerează că raliul din februarie/martie a pierdut din avânt și ar putea fi urmat de un trend ascendent", spune Richard Perry, analist al casei britanice de brokeraj Hantec Markets.

Majorarea producției din Rusia și Iran replasează petrolul pe un trend descendent CITEȘTE ȘI Majorarea producției din Rusia și Iran replasează petrolul pe un trend descendent

Pe lângă datele dezamăgitoare din Germania, investitorii au fost influențați negativ de comentariile directorului general al FMI, Christine Lagarde, care a avertizat asupra creșterii riscurilor referitoare la economia globală. Remarcile lui Lagarde au fost făcute la o zi după ce FMI a publicat un raport în care arată că marile economii emergente, în frunte cu China, provoacă îngrijorări tot mai mari pe piețele financiare, ceea ce scade performanțele acțiunilor în SUA și alte state dezvoltate.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra era în scădere cu 1,4%, în timp ce CAC 40, al pieței de la Paris, se deprecia cu 2,1%, tras în jos și de evoluția acțiunilor PSA Peugeot Citroen. Titlurile constructorului auto francez se tranzacționau la 13,84 euro/unitate, un declin de 5,7% față de referință, în pofida unei strategii de afaceri ambițioase anunțate marți de companie. Anterior, acțiunile Peugeot au atins un minim intraday de 13,55 euro/unitate.

Compania franceză vrea să își crească veniturile cu 10% până în 2018 prin lansarea de noi modele, inclusiv modele electrice, hibride și un vehicul pickup, potrivit planului de dezvoltare prezentat marți.

Europa, în fața unor provocări extreme CITEȘTE ȘI Europa, în fața unor provocări extreme

Și titlurile producătorilor de petrol și alte materii prime au înregistrat scăderi puternice marți, în condițiile în care așteptările investitorilor referitoare la un posibil acord între OPEC și alți mari exportatori la întâlnirea de la Doha din 17 aprilie s-au redus considerabil.

Acțiunile Total au pierdut 2,5% din valoare, titlurile Tullow Oil au coborât cu 1,9%, iar acțiunile ArcelorMittal și Glencore au scăzut cu 6,5%, respectiv 5,6%.

Petrolul Brent se tranzacționa la 37,66 dolari/baril, în scădere ușoară de la 37,69 dolari/baril la închiderea de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
germania
fmi
economie
comenzi industriale