Cel mai mare proces colectiv din istoria Marii Britanii, prin care sunt cerute despăgubiri de 14 miliarde lire, poate merge mai departe - Curtea Supremă

Cel mai mare proces colectiv din istoria Marii Britanii, prin care sunt cerute despăgubiri de 14 miliarde lire, poate merge mai departe - Curtea Supremă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 dec 2020
Curtea Supremă a Regatului Unit a decis să permită continuarea celui mai mare proces colectiv din istoria Marii Britanii, prin care sunt cerute despăgubiri de 14 miliarde lire sterline (15,2 miliarde euro) pentru presupuse comisioane ilegale percepute de Mastercard în cazul a peste 46 milioane de britanici
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Curtea a respins un apel înaintat de Mastercard și a stabilit ca dosarul să fie retrimis Tribunalului de Apel pentru Concurență (CAT) pentru validarea cererii privind recunoașterea procedurii colective.  

Procesul a fost lansat în urmă cu cinci ani de avocatul Walter Merricks, fost șef al Serviciului de Mediere Financiară din Marea Britanie, după ce Mastercard a pierdut un apel împotriva unei decizii a Comisiei Europene din 2007, potrivit căreia taxele cerute comercianților de MasterCard pentru procesarea plăților la nivelul UE ar fi fost excesive.

Îmbuteliatorul Pepsi pierde în România procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut CITEȘTE ȘI Îmbuteliatorul Pepsi pierde în România procesul pentru amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut

Comisioanele au fost plafonate ulterior pe întreg teritoriul Uniunii.

Merricks acuză Mastercard că, între anii 1992 și 2008, ar fi cerut comisioane nejustificat de mari pentru plățile cu cardul la comercianți, comisioane care s-arr fi reflectat în prețuri mai mari pentru 46,2 milioane de consumatori.

“Mastercard a încălcat legea concurenței în mod susținut, impunând comisioane excesive la tranzacțiile cu cardul pe o perioadă îndelungată și într-o manieră despre care trebuie să fi știut că înseamnă o taxă invizibilă pentru consumatorii britanici”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Reprezentanții MasterCard au negat acuzațiile, arătând că sunt ca nefondate.

Acțiunea legală împotriva MasterCard, prin care sunt cerute cele mai mari daune din istoria Marii Britanii, cade sub incidența unei legi prin care consumatorii britanici devin automat reclamanți dacă nu aleg să se retragă. Astfel, orice rezident din Marea Britanie care avea peste 16 ani în perioada 1992-2008 și care a efectuat plăți cu cardul, numerar sau cec în intervalul analizat este automat reclamant în acest caz.

Dacă instanța va acorda cele 14 miliarde de lire cerute drept despăgubiri și niciun reclamant nu se retrage din dosar, fiecare reclamant eligibil ar putea primi 300 de lire.

viewscnt
Afla mai multe despre
mastercard
proces colectiv marea britanie
comisioane ilegale
comisioane excesive
comisioane comercianti
walter merricks
comisioane retaileri