China a redus neașteptat rata dobânzii, pe fondul încetinirii economiei

China a redus neașteptat rata dobânzii, pe fondul încetinirii economiei
scris 17 ian 2022

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a redus neașteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani, după ce cifrele oficiale au arătat că ritmul de creștere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021, transmit BBC și Reuters.

În ultimele luni din 2021, a doua economie mondială a înregistrat o creștere anuală de 4%, față de un avans de 4,9% în trimestrul trei din 2021, a anunțat Biroul Național de Statistică.

VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta

Un alt semn de slăbiciune îl reprezintă încetinirea creșterii vânzărilor cu amănuntul la 1,7% în decembrie, scrie Agerpres.

Pe ansamblul anului trecut, economia chineză a crescut cu 8,1%, peste estimările economiștilor și ale autorităților de la Beijing, care aveau ca obiectiv o expansiune de "peste 6%."

Totuși, unii economiști avertizează că datele privind avansul din trimestrul patru din 2021, care este cel mai lent din mai mult de un an și jumătate, încă nu includ efectele ultimelor focare de coronavirus din China.

"Datele privind PIB-ul nu reflectă impactul răspândirii interne a variantei Omicron de la finalul lunii decembrie, care va afecta semnificativ industria serviciilor, în special consumul și transporturile", apreciază Yue Su de la Economist Intelligence Unit.

Pentru a sprijini economia, Banca Centrală a Chinei a anunțat că reduce rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu în valoare de 700 de miliarde de yuani (110 miliarde de dolari) până la 2,85%, prima astfel de decizie din aprilie 2020.

Luna trecută, PBOC a anunțat că va reduce fondurile pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve, ceea ce va elibera pe piață lichidități în valoare de 1.200 miliarde de yuani, care vor ajuta o economie ce încetinește pe fondul pandemiei și vor stimula băncile să acorde credite.

"Ritmul de creștere al economiei rămâne slab din cauza focarelor repetate de coronavirus și a problemelor din sectorul imobiliar. Ca urmare, anticipăm noi reduceri de dobândă în primul semestru din 2022", au estimat analiștii de la Capital Economics.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
dobanda