Comisia Europeană avertizează: Amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici. Eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România constituie temeiul pentru suspendarea plăților din fonduri europene

Comisia Europeană avertizează: Amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici. Eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România constituie temeiul pentru suspendarea plăților din fonduri europene
scris 11 iun 2018

Comisia Europeană avertizează că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori făcuți în acest sens. Comisia mai arată, într-un punct de vedere remis G4Media.ro, că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților din fonduri europene. Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

”Serviciile Comisiei urmăresc îndeaproape procesul de adoptare a Codului administrativ în România, deoarece această inițiativă legislativă conține prevederi importante pentru inițierea reformei administrației publice, negociată și convenită în contextul condiționalităților ex-ante”, se arată în comunicatul Comisiei, potrivit News.ro.

Se amintește totodată că în recomandările specifice fiecărei țări din 2017 se subliniază necesitatea "adoptării unei legislații care să asigure un serviciu public profesional și independent, prin aplicarea unor criterii obiective", iar raportul din 2018 a estimat că s-au înregistrat progrese limitate. În opinia Comisiei, condiționalitatea ex-ante nu poate fi considerată îndeplinită, deoarece progresul înregistrat în reformarea administrației publice este redus și depinde de versiunea finală a Codului administrativ.

”Deși recunoaștem angajamentul precedent al Guvernului de a continua implementarea efectivă a reformei administrației publice și progresele făcute, în cooperare cu serviciile Comisiei, rămânem îngrijorați în legătură cu ultimele evoluții și cu regresul priorităților reformei. Cele mai recente amendamente propuse în Parlament pentru Codul administrativ anulează eforturile anterioare făcute de Guvernul României și măsurile relevante luate în contextul condiționalității ex-ante pentru administrația publică”, avertizează Comisia Europeană, care spune că modificările propuse pun în pericol eforturile de profesionalizare a serviciului public și reduc atribuțiile Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, instituția care a fost în centrul reformei.

Comisia Europeană precizează că ”întârzierile în realizarea reformei serviciului public au, de asemenea, un impact negativ asupra capacității administrației de a exploata pe deplin oportunitățile oferite de fondurile UE”.

DOCUMENT BNR pregătește limitarea puternică a gradului de îndatorare a populației pentru creditele ipotecare și de consum, pentru prima dată după aderarea la UE CITEȘTE ȘI DOCUMENT BNR pregătește limitarea puternică a gradului de îndatorare a populației pentru creditele ipotecare și de consum, pentru prima dată după aderarea la UE

Executivul european menționează că, în conformitate cu articolul 19 alineatul (5) și articolul 142 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, nerealizarea acțiunilor necesare pentru a îndeplini o condiție ex-ante constituie un motiv pentru suspendarea plăților în programele care sunt afectate. ”Sfera suspendării trebuie să fie proporțională, luând în considerare acțiunile care trebuie întreprinse și fondurile aflate în situație de risc”, se arată în comunicat.

CE își exprimă încrederea că textul final al Codului administrativ va reflecta angajamentele luate de Guvernul român.

Codul administrativ intră astăzi în dezbaterea plenului Senatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
fonduri