Consiliul ASF a modificat Regulamentul de funcționare al SAL-Fin, brokerii de asigurare și consultanții de investiții financiare sunt eliminați din incompatibilități

Consiliul ASF a modificat Regulamentul de funcționare al SAL-Fin, brokerii de asigurare și consultanții de investiții financiare sunt eliminați din incompatibilități
scris 21 sep 2017

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară anunță că a avizat modificarea Regulamentului privind funcționarea Entității de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin), stabilind, printre altele, că un conciliator nu trebuie să fie asociat sau acționar, să nu desfășoare activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de mandat/colaborare în cadrul societăților de asigurare și/sau reasigurare, societăților de administrare a fondurilor de pensii private, intermediarilor de operațiuni cu instrumente financiare, societăților de servicii de investiții financiare, organismelor de plasament colectiv, societăților de administrare a investițiilor.

Astfel, Consiliul ASF a decis eliminarea din categoria incompatibilităților a brokerilor de asigurare și a consultanților de investiții financiare.

EXCLUSIV Schimbări la asigurarea obligatorie a locuinței. O nouă lege, în Parlament până pe 15 octombrie. Comisie specială formată de ASF cu principalii jucători din piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbări la asigurarea obligatorie a locuinței. O nouă lege, în Parlament până pe 15 octombrie. Comisie specială formată de ASF cu principalii jucători din piață

Conform regulamentului adoptat de Consiliul ASF, conciliatorii trebuie să fie independenți față de părțile în litigiu, să nu fie remunerați direct sau indirect de către acestea și să nu se afle într-o cauză de incompatibilitate sau conflict de interese cu părțile în litigiu în cauzele în care au fost desemnați.

ASF apreciază că, prin modificarea regulamentului, vor fi asigurate:

• clarificarea îndeplinirii condițiilor privind pregătirea profesională în domeniul soluționării alternative a litigiilor și a pregătirii specifice sectoarelor pieței financiare non-bancare și implicit cele privind necesitatea deținerii unor competențe profesionale conform profilului ocupațional de conciliator elaborat de către ISF;
• introducerea formării profesionale continue, absolut necesară bunei pregătiri a conciliatorilor;
• clarificări suplimentare privind utilizarea Registrului conciliatorilor, calitatea de conciliator, independența și imparțialitatea acestora.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza soluționarea extrajudiciară a disputelor financiare non-bancare, interne sau transfrontaliere, în materie de consum, cu ajutorul conciliatorilor din domeniul financiar non-bancar cu pregătire profesională  în mediere, conciliere sau arbitraj și competențe în domeniile pieței financiare non-bancare. Conciliatorii propun sau impun o variantă de soluționare a litigiilor în mod echilibrat, imparțial, într-un termen rezonabil și gratuit pentru consumatori.

Până în prezent, SAL-Fin a soluționat în mod definitiv 109 cereri privind stingerea pe cale amiabilă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
sal fin