Consiliul Concurenței a consultat Comisia Europeană privind investigația ROBOR. Răspunsul: lipsă dovezi

Consiliul Concurenței a consultat Comisia Europeană privind investigația ROBOR. Răspunsul: lipsă dovezi
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2019

Consiliul Concurenței s-a consultat cu Comisia Europeană înainte de a finaliza investigația privind un posibil cartel între bănci pentru manipularea ROBOR, însă nu au existat dovezi care să indice o încălcare a legii, se arată într-o scrisoare a comisarului european pentru Concurență, Margrethe Vestager, transmisă către mai mulți europarlamentari români.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna ianuarie, Consiliul Concurenței a început o analiză a nivelului ROBOR, după declarații ale lui Darius Vâlcov, consilier al premierului.

"Vă scriu în legătură cu mailul dumneavoastră din 7 februarie (...). În scrisoare, vă referiți la o posibilă manipulare a ROBOR în detrimentul cetățenilor români și solicitați Comisiei să demareze o investigație", se arată în documentul datat 14 martie 2019 și semnat de comisarul Vestager, scrie Agerpres.

Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03% CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03%

Ea a ținut să sublinieze că investigațiile Comisiei Europene pe tema EURIBOR nu au vizat credite sau ipoteci deținute de consumatori, ci s-a referit la intențiile de a manipula indicele cu potențiale efecte asupra piețelor de derivative din UE, fără a exista indicii că împrumuturile pe termen lung sau ipotecile ar fi fost afectate de comportamentul anticoncurențial al băncilor implicate.

"În primul rând, documentele pe care mi le-ați atașat în scrisoarea dumneavoastră sunt vechi de peste zece ani, datând din perioada vârfului crizei financiare, iar la prima vedere nu par a oferi suficiente dovezi ale unui infringement, pentru a justifica o investigație", a arătat oficialul european.

În al doilea rând, precizează ea, având în vedere perioada lungă de timp care a trecut de atunci, Comisia nu mai poate să aplice amenzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
comisia europeana
robor