Constantinescu, ASF: Noua lege a RCA va spori competiția între firmele de asigurări

Constantinescu, ASF: Noua lege a RCA va spori competiția între firmele de asigurări
scris 28 iun 2016

Noua lege a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), aflată în prezent în dezbatere la Senat, ar putea crește competiția pe o piață unde mai activează doar nouă firme de asigurare și doar câteva mai dețin cote semnificative de piață, a declarat marți prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu.

Noua lege a RCA, care ar putea fi votată în acest an de către parlamentari, ar putea crește competiția pe o piață unde prețurile au crescut și cu peste 200% în ultimul an.

Constantinescu consideră că noul act legislativ va aduce un plus de stabilitate și de predictibilitate în piață, pe fondul existenței unor tarife corecte.

”Sperăm că prin modificarea cadrului legislativ să putem vorbi despre o intensificare a competiței axată pe servicii de calitate ceea ce va aduce în mod cert beneficii pentru consumatorul final”, a spus Constantinescu, pentru News.ro.

Piața RCA este zguduită de problemele îregistrate de cei mai mari jucători de pe piață. În prezent, trei firme importante de pe piața RCA, Carpatica Asig, Euroins și City Insurance, se află în diverse faze de redresare., după ce fostul lider al pieței, Astra Asigurări, a intrat oficial în faliment în luna aprilie.

Averea celor mai bogați oameni din lume s-a redus cu peste 127 de miliarde de dolari în urma votului pro-Brexit CITEȘTE ȘI Averea celor mai bogați oameni din lume s-a redus cu peste 127 de miliarde de dolari în urma votului pro-Brexit

ASF a impus, în cazul celor trei mari jucători de pe piața RCA, măsuri de redresare care vizează infuzii de capital și restructurări de active care ar trebui să aibă ca efect acoperirea obligațiilor asumate către consumatori, a precizat Constantinescu.

În cazul Euroins, nevoia suplimentară de capital este situată între 100 și 200 milioane lei, iar ASF analizează în prezent situația financiară a companiei.

Totodată, ASF a aprobat la mijlocul acestei luni modificarea planului de redresare financiară conceput și prezentat de City Insurance, în care să includă măsuri concrete de remediere a situației financiare și să prevadă termene clare pentru fiecare măsură asumată.

În cazul Carpatica Asig, ASF a respins, recent, preluarea companiei de asigurări, aflată în procedură de rezoluție, de către firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda.

Cornel Coca Constantinescu a participat marți la cea de-a patra ediție a summit-ului internațional CYFI International Summit and Launch Strategy, care are loc în perioada 28-29 iunie la Institutul Bancar Român (IBR) din București.

Evenimentul este organizat de Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Educației și organizația Child and Youth Finance International.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
cornel coca constantinescu