Consultant imobiliar: Jucătorii din piața imobiliară trebuie să se desprindă de Prima Casă

Consultant imobiliar: Jucătorii din piața imobiliară trebuie să se desprindă de Prima Casă
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2017

Programul Prima Casă este un instrument bun care a ajutat piața, dar de care jucătorii din piață trebuie să se desprindă, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul diviziei New Homes din cadrul companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Prima Casă a fost un instrument foarte bun de care trebuie să scăpăm. Acest program este precum o centură de siguranță pe care trebuie să o desfacem. A fost un motor bun, a funcționat și va funcționa, dă predictibilitate pieței. Prima Casă este un program bun, dar trebuie să ne desprindem ușor, ușor de el”, a afirmat Voicu.

El a menționat că a întâlnit mulți dezvoltatori imobiliari care își făceau planuri în funcție de programul “Prima Casă”.

EXCLUSIV Propunerile de TVA zero la locuințe și publicitate sunt pregătite să fie eliminate. Va fi doar TVA de 5% la produse din agricultură CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Propunerile de TVA zero la locuințe și publicitate sunt pregătite să fie eliminate. Va fi doar TVA de 5% la produse din agricultură

Voicu a declarat în aprilie, pentru News.ro, că cererea ridicată în contextul alocării fondurilor pentru programul “Prima Casă” ar urma să ducă la o nouă majorare de 5-7% a prețurilor locuințelor.

Normele metodologice pentru programul “Prima Casă” din 2017 au fost adoptate în 27 februarie prin Hotărâre de Guvern, care prevede că locuințele supuse consolidării sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditelor sunt asimilate locuințelor noi.

Programul ”Prima Casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziție pe segmentul mass market (segmentul locuințelor ieftine) este reprezentantă de finanțările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacțiilor.

Dezvoltatorii care construiesc astfel de proiecte livrează pe piață un stoc de locuințe cu prețuri medii cuprinse între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
gabriel voicu