Credit Suisse a ajutat americani bogați să evite plata taxelor în SUA

Credit Suisse a ajutat americani bogați să evite plata taxelor în SUA
scris 30 mar 2023

Credit Suisse, banca elvețiană prăbușită, preluată de UBS Group într-un plan de salvare aranjat în grabă la începutul acestei luni, poate aduce cu sine un nou set de probleme legale și de reglementare pentru noul său proprietar, legate de ajutarea unor americani bogați pentru a evita plata taxelor în Statele Unite, relatează CNBC.

De ani de zile, banca a oferit un refugiu clienților americani bogați pentru a ascunde activele de fisc (IRS), chiar și după ce a fost prinsă și acuzată pentru că a făcut acest lucru cu mai bine de un deceniu în urmă, potrivit unor doi foști bancheri ai Credit Suisse care au vorbit în interviuri exclusive cu CNBC și lucrează cu guvernul SUA în calitate de avertizori, scrie News.ro.

Ford a amânat închiderea fabricii din Saarlouis, Germania, cu încă șapte ani CITEȘTE ȘI Ford a amânat închiderea fabricii din Saarlouis, Germania, cu încă șapte ani

Banca a pledat, în mod notoriu, vinovată în 2014, la acuzații penale, pentru că a ajutat, ”cu bună știință și intenție” mii de clienți din SUA să-și ascundă activele și veniturile offshore față de IRS.

Credit Suisse a recunoscut la acea vreme că a folosit entități false, a distrus înregistrările conturilor și a livrat numerar clienților americani pentru a preveni detectarea de către IRS, acceptând să prevină evasiva fiscală din SUA, ca parte a acordului său de recunoaștere.

Credit Suisse a fost, de asemenea, de acord la momentul respectiv cu o serie de reforme, inclusiv dezvăluirea activităților sale transfrontaliere și cooperarea cu autoritățile atunci când acestea solicită informații, printre altele.

Banca pare să fi încălcat acel acord, potrivit unui nou raport al Comisiei de Finanțe a Senatului SUA, care detaliază abuzurile produse de atunci.

Raportul, publicat miercuri, detaliază concluziile investigației de doi ani a comisiei și devine mai important, având în vedere criza bancară care se profilează.

Banca Națională Elvețiană, banca centrală a țării, a injectat lichidități de peste 100 de miliarde de dolari în Credit Suisse pentru a o menține pe linia de plutire la începutul acestei luni, în timp ce guvernul elvețian a fost de acord să ofere UBS aproximativ 9 miliarde de dolari pentru a proteja de pierderile rezultate din preluare.

Anchetatorii din Senatul SUA spun că noile dezvăluiri ridică întrebări cu privire la câți bani americani rămân ascunși în seifurile unei bănci a cărei prăbușire a zguduit fundațiile sistemului bancar global.

Raportul Senatului, care a fost pregătit de membrii democrați ai comisiei, acuză banca că a încălcat termenii acordului său de recunoaștere a vinovăției din 2014, care ar putea declanșa o serie de repercusiuni dacă Departamentul de Justiție va continua cazul.

Nu este clar la ce răspundere potențială este expusă UBS ca urmare a raportului, dar un avocat al avertizorilor susține că banca ar trebui să plătească până la 1,3 miliarde de dolari.

Președintele Comisiei de Finanțe a Senatului, Ron Wyden, D-Ore., a declarat că comisia sa a primit noi informații chiar în această săptămână de la Credit Suisse, despre alte conturi americane nedezvăluite, pe care banca le deținea după 2014.

”Se desfășoară în continuare, doar în ultimele două zile s-au descoperit și mai mulți bani care au fost ascunși și există probleme foarte substanțiale aici. În mod clar, este timpul să urmărim penal și să ne asigurăm că există sancțiuni care transmit un mesaj puternic”, a spus Wyden.

”Angajații Credit Suisse au ajutat și au încurajat o schemă ilegală majoră de evaziune fiscală”, a spus un consilier al comitetului de finanțe, cerând să nu fie numit deoarece raportul nu a fost încă publicat.

”Până în prezent, niciun angajat al Credit Suisse implicat în schemă nu s-a confruntat cu vreo consecință din partea guvernului Statelor Unite pentru participarea lor”, a mai spus acesta.

Anchetatorii din Senat spun că au descoperit că Credit Suisse a permis ca 25 de familii americane să ascundă averi în valoare de peste 700 de milioane de dolari în bancă în anii de după acordul de recunoaștere a vinovăției al Credit Suisse.

Cei doi foști angajați ai Credit Suisse, care au lucrat ca avertizori cu anchetatorii guvernului SUA și ai Senatului, au declarat pentru CNBC că unele dintre comportamentele ilegale au continuat mult după acordul de pledoarie al Credit Suisse din 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
taxe
sua