Credit Suisse recunoaște un al doilea caz de supraveghere a unui fost director, adâncind o criză de spionaj din cadrul grupului elvețian

Credit Suisse recunoaște un al doilea caz de supraveghere a unui fost director, adâncind o criză de spionaj din cadrul grupului elvețian
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2019

Credit Suisse a recunoscut luni un al doilea caz în care a supravegheat un fost director, adâncind un scandal de spionaj în cadrul grupului elvețian, care este investigat deja pentru că l-a pus sub supraveghere pe un fost director al diviziei de administrare a averilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A doua mare bancă elvețiană l-a blamat pe fostul director operațional Pierre-Olivier Bouee că în luna februarie a angajat detectivi pentru a-l urmări pe directorul de resurse umane Peter Goerke. Toți directorii, inclusiv directorul general Tidjane Thiam, nu au știut ce se întâmplă, scrie News.ro.

Credit Suisse l-a acuzat anterior pe Bouee pentru un incident similar, referitor la fostul director pentru administrarea averilor Iqbal Khan, și a anunțat că Thiam nu a avut nicio implicare. La momentul respectiv, Thiam a spus că a fost un incident izolat.

Guvernul a împrumutat 925 de milioane de lei la ultima licitație de obligațiuni din 2019 și a ajuns la 80,6 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 925 de milioane de lei la ultima licitație de obligațiuni din 2019 și a ajuns la 80,6 miliarde de lei

Reuters nu a reușit să îi contacteze imediat pe Bouee și Goerke pentru comentarii.

”Urmărirea lui Peter Goerke, care a fost confirmată acum, nu are nicio scuză”, a declarat într-un comunicat președintele Credit Suisse, Urs Rohner, adăugând că ”cei responsabili de ordonarea supravegherii nu au menționat acest lucru în timpul unei prime investigații, referitoare la Khan.

“Suntem conștienți că urmărirea lui Iqbal Khan și a lui Peter Goerke a afectat reputația băncii noastre”, a spus Rohner said.

Goerke nu a știut că a fost urmărit de detectivi privați până ând oficiali ai băncii l-au contactat cu puțin timp înainte ca publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung ă facă public acest lucru, lunea trecută, a declarat o persoană apropiată situației.

Goerke, care este în continuare angajat al băncii în calitate de consultant, nu consideră că trebuie să facă o plângere penală, și este în contact cu oficiali de rang înalt ai Credit Suisse.

Credit Suisse a ajuns în atenția publică în luna septembrie, când Khan a depus o plângere penală la Zurich, după o confruntare avută cu unul dintre detectivii privați care îl urmăreau.

Banca a deschis o investigație și a descoperit că a comandat supravegherea.

Consorțiul Nord Stream 2 spune că mai are de amplasat 160 de kilometri din conducta spre Europa CITEȘTE ȘI Consorțiul Nord Stream 2 spune că mai are de amplasat 160 de kilometri din conducta spre Europa

O investigațe efectuată de firma de avocatură Homburger referitoare la spionarea lui Khan, care lucrează în prezent la banca rivală UBS, a descoperit că singurii responsabili pentru comandarea urmăririi sunt Bouee și un director de securitate subordonat acestuia. Investigația nu a descoperit alte incidente.

Ambii au demisionat de la Credit Suisse, iar banca a anunțat că Bouee a fost concediat din culpă, iar bonusurile și alte posibile beneficii vor fi anulate. Bouee a fost mult timp asociat cu Thiam și l-a urmat la Credit Suisse de la Prudential.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Elveția investighează activitățile de supraveghere ale băncii și guvernanța sa corporativă. Rtotodată, are loc și o investigație penală legată de supravegherea lui Khan.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
spionaj