Creditele în lei acordate populației de către bănci au crescut cu peste 35% în ultimul an

Creditele în lei acordate populației de către bănci au crescut cu peste 35% în ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2016

Împrumuturile în lei acordate firmelor și populației au avansat în aprilie cu 1,7% față de luna precedentă, până la 115,75 miliarde de lei, creditarea populației în lei accelerând față de lunile anterioare, cu un avans de 2,5% față de martie și de 35,5% în ultimul an, în condițiile în care la finalul lunii aprilie a fost promulgată Legea dării în plată, care se aplică din 13 mai, arată datele publicate, joi, de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ansamblu, creditele acordate de către bănci populației și firmelor, în lei și în valută, au avansat în aprilie cu 0,1% față de martie și cu 3% comparativ cu aprilie 2015, până la 216,44 miliarde lei (48,3 miliarde euro), scrie News.ro.

Ritmul anual de creștere a creditării a accelerat față de perioada martie 2015-martie 2016, când a fost de 2,8%, și a revenit la nivelul înregistrat în decembrie, de 3%, arată datele BNR.

Accelerarea creditării populației a avut loc în condițiile în care mulți români au preferat să ia credite înainte de aplicarea Legii dării în plată, de la 13 mai.

Analiștii estimează o contracție a creditării după aplicarea legii, în condițiile în care băncile au înăsprit condițiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza creșterii riscurilor de neplată a ratelor.

Creșterea creditării a fost generată, și în aprilie, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

"Creditul în lei s-a majorat cu 1,7 la sută (1,8 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,7 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,8 la sută)", se arată în comunicatul BNR.

Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată CITEȘTE ȘI Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată

Astfel, creditele în lei acordate populației au crescut în aprilie cu 2,5% față de luna precedentă, până la 57,2 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 0,9% în același interval, până la 58,5 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 1,3% în aprilie față de martie, până la echivalentul în lei a 51,5 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 2,2%, până la echivalentul a 49,2 miliarde lei.

În urma evoluției, la finalul lui aprilie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 53,5% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 46,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
credite în lei
bnr