Deficitul de cont curent al României s-a adâncit în aprilie la 1,4 miliarde euro, în creștere cu 56%

Deficitul de cont curent al României s-a adâncit în aprilie la 1,4 miliarde euro, în creștere cu 56%
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2017

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele patru luni din acest an un deficit de 1,416 miliarde euro, cu 56% mai mare decât nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale și a serviciilor turistice, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După primele patru luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 906 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state, scrie News.ro.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Acțiunile a cinci companii tehnologice sunt la originea a 75% din declinul indicelui Nasdaq din ultima săptămână CITEȘTE ȘI Acțiunile a cinci companii tehnologice sunt la originea a 75% din declinul indicelui Nasdaq din ultima săptămână

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele patru luni de 3,37 miliarde euro, mai mare cu 20,3% față de aceeași perioadă din 2016.
Ca urmare, balanța bunurilor, care intră în contul curent al balanței de plăți, și-a accelerat deteriorarea în primele patru luni ale acestui an.

Astfel, deficitul comercial din componența contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 18,5% în primele patru luni, până la 3,12 miliarde euro. Diferența între datele FOB/CIF și FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini și cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 1,057 miliarde euro după primele patru luni, în scădere de la 1,5 miliarde euro în aceeași perioadă din 2016.

În schimb, balanța serviciilor și-a redus excedentul cu 1,5%, la 2,448 miliarde euro în primele patru luni din 2017.

Balanța veniturilor secundare, în care intră și fondurile europene încasate de România, a ajuns după primele patru luni la un excedent de 318 milioane euro, cu 57% mai mic decât în ianuarie-aprilie 2016.

În 2016, România a înregistrat o creștere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent față de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial și a creșterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficitul de cont curent
bnr